Joan Tena: "A qualsevol pare li canvia la vida un fill, però a mi em va fer posar les piles per entendre el món"
El concursant de la segona edició d'Operación Triunfo visita el Llapis de Memòria
Joan Tena: "A qualsevol pare li canvia la vida un fill, però a mi em va fer posar les piles per entendre el món"
56:00
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1701710637278/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
En Joan Tena només tenia 24 anys quan, per curiositat, es va presentar als càstings per la segona edició d’Operiación Triunfo. Va ser seleccionat entre 80.000 candidats i va quedar 6è a una edició que va aconseguir fer un 47,9% de quota de pantalla, acumulant un total de gairebé 8 milions d'espectadors. El Joan, que ara és cantant, compositor, productor i un artista autodidacte, no ha parat de fer concerts des de molt jove. Després de l'experiència d'Operación Triunfo va seguir creant cançons, fent concerts i rebutjant un munt de propostes que van oferir-li quan estava a dalt de tot de la popularitat. Actualment, després de més de 15 anys sense publicar un disc, està a punt de parir "La Singularidad de Todo".
"House of the rising sun", del grup The Animals, sona al Llapis de Memòria d'en Joan Tena. Un tema que ha escollit perquè va ser el primer que va aprendre a tocar amb la guitarra als 14 anys. El cantant explica que sempre ha estat un noi molt tímid que s'agobia quan ha de compartir espai amb molta gent alhora. "Quan vaig sortir d’OT portava fatal la gent i la popularitat i per això em vaig deixar el cabell llarg per tal que no em reconeguessin pel carrer. Per sort, tenia amics que em van ajudar a tocar de peus a terra perquè quan surts del programa sembla el Show de Truman." La part bona, però, és que a l'escenari és on menys gent hi ha.
En Joan va començar a actuar molt jove. Només tenia 16 quan va fer les seves primeres actuacions a un càmping de Castelldefels conegut com "La ballena alegre". Dos anys més tard va començar a actuar al local de música en directe "Mediterraneo". Fins i tot va arribar a tocar a Lunatic una nit que hi havia els jugadors del Futbol Club Barcelona: "Hi havia Piqué amb Shakira, Xavi, Messi, etc... Venien després de jugar i a prendre algo, jugar, riure, i de vegades pujaven a cantar i tot!"
"Color esperanza" és una cançó que al Joan li recorda molt al seu pas per Operación Triunfo. El programa va ser tot un fenòmen que li va canviar la vida per complet. L'èxit arribava de moltes formes, però en Joan no acceptava la majoria de les propostes que li arribaven: "Em van oferir fer fins i tot pel·lícules o anuncis de tiretes, i jo deia que no a gairebé tot."
El programa
El 'Llapis de Memòria' és un programa conduït per Òscar Moré, cada dia de 15h a 16h a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.
No cal dir que pel 'Llapis de Memòria', hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".