Economía y negocios | Actualidad

Les quatre claus del consum responsable per Nadal

Tenir clar què comprem i assegurar-nos que ho podrem pagar són les principals recomanacions dels experts per no enganxar-nos els dits

Gran afluència de consumidors en un centre comercial de Melbourne / CON CHRONIS (EFE)

El consum responsable és aquell que és "informat" i "reflexiu", insisteixen els experts. Primer de tot, hem de tenir molt clar què és el que comprem i llegir bé l'etiqueta del producte per saber qui, com i a on l'ha fet. Però, a més, avisen que la compra també ha de ser reflexiva per garantir que realment podem comprar el producte. En aquest sentit, recomanen fer un pressupost ajustat i, sobretot, no estirar més el braç que la màniga per evitar sorpreses a mig termini. "Després del desembre arribarà la costa de gener i, després, arribaran el febrer i el març", és l'alerta Daniel Cebrián, tècnic de consum de la Diputació de Barcelona, que envia el següent missatge: "compte amb el sobreendeutament i amb la compra de coses que no són estrictament necessàries amb finançament". Cebrián, en definitiva, recomana no comprar productes o serveis amb diners que no tenim.

Els experts, a més, destaquen que apostar pel comerç de proximitat té triple premi. En primer lloc, perquè beneficia el client que rep un tracte més personalitzat. Per altra banda, perquè la nostra despesa reverteix a la societat i és més sostenible. I, finalment, perquè normalment genera moltes menys reclamacions. "Fa vint-i-cinc anys que em dedico a la tramitació de reclamacions i, en el comerç de proximitat, aquesta mai han arribat al 5% de les compres", explica Cebrián que afegeix que, normalment, aquestes reclamacions tenen una "bona solució".

Per contra, els tècnics aconsellen vigilar en la compra per Internet. Recomanen desconfiar dels descomptes desorbitats i comprar sempre a pàgines webs que tinguin un domicili físic clar, tal i com hi obliga la llei. A més, avisen que no és el mateix comprar dins l'espai comunitari que fer-ho a portals que tenen la seva seu fora de la Unió Europea. "Estem acostumats a una protecció que pensem que és universal, però no és així", subratlla Cebrián que alerta que "si comprem fora de la Unió Europea no tenim les mateixes garanties". El tècnic de la Diputació de Barcelona, finalment, recorda que tots els productes nous d'ús durador, des d'un cotxe a un encenedor, tenen tres anys de garantia, mentre que els productes de segona mà han de tenir, com a mínim, la garantia d'un any.

Aquestes són les quatre claus del consum responsable:

  1. Informació sobre el producte
  2. Control del pressupost
  3. Aposta pel comerç de proximitat
  4. Compra per Internet segura

L'Organització de Consumidors i Usuaris alerta que durant les festes de Nadal més de la meitat dels consumidors reconeixen que sempre acaben gastant més del que tenien previst. De fet, segons els seus càculs acabarem gastant, de mitjana, 745 euros per barba, són 10 euros més que l'any passat. Més de la meitat de la despesa serà en regals, 396 euros de mitjana. 190 euros en menjars familiars i d'empresa, 107 en viatges i, atenció, 70 euros en dècims de la Loteria. I encara dues últimes dada interessants: un terç de les persones enquestades reconeixen que reben regals que són poc útils, mentre que només una quarta part dels consumidors opten per esperar que arribin les rebaixes.