David Mascort: "Quan es va fer el pla de sequera ningú va pensar en les pistes de gel, sinó estarien prohibides"
El conseller d'Acció Climàtica ha passat per l'Aqui Catalunya, on ha assegurat que el Barça també haurà de tancar les dutxes de Montjuic o de la Ciutat Esportiva si vol seguir regant la gespa
Entrevista al conseller d'Acció Climàtica David Mascort
31:18
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1702456998692/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
El conseller d'Acció Climàtica admet que quan es va redactar el pla de sequera no es contemplava que hi hagués pistes de gel. En una entrevista a l'Aquí Catalunya amb Pablo Tallón, el conseller diu que "és de sentit comú que no hem de fer servir aigua per fer pistes de gel. Si quan vam fer el pla de sequera hi haguessim pensat, segur que ara estarien prohibides, però en aquell moment ningú no hi va pensar i ara no tenim eines per prohibir-ho automàticament", ha dit el conseller. Mascort també ha explicat als micròfons de SER Catalunya que ha conversat amb diversos alcaldes, preguntant-los si realment cal fer pistes de gel en el context actual.
El conseller també ha repassat les últimes restriccions de la sequera anunciades dins del pla d'emergència que entrarà en vigor el mes de gener, i ha demanat perdó per la confusió generada ahir amb les dutxes als centres esportius. La nota de premsa de Govern deia que aquells centres que vulguin regar la gespa o mantenir la piscina, a canvi, han de tancar les dutxes, i Mascort va dir des del faristol a la roda de premsa posterior a la reunió de Govern que totes les dutxes dels centres esportius s'havien de tancar. El responsable d'Acció Climàtica ha dit també que el Barça també haurà de complir: "el Barça consumeix aigua a Montjuic i la Ciutat Esportiva, i ha de compensar l'aigua que gasta regant estalviant a les dutxes. Sigui a l'estadi o a la ciutat esportiva. Aquests equipaments consumeixen molta aigua, han d'estalviar com tothom", ha assegurat.
El Govern no prohibirà les extraccions d'aigua mineral per exportar a l'estranger
El conseller també ha fet referència a la notícia que va avançar SER Catalunya aquesta setmana: que les empreses d'aigua mineral no noten la sequera i que van facturar 300 milions l'any passat, dels quals 40 en exportacions a l'estranger. Mascort ha advertit que "qualsevol activitat industrial que fa servir molta aigua està en la mateixa situació. Les fàbriques de cervesa, les càrnies, les farmacèutiques, les químiques... Totes fan servir molta aigua, i nosaltres no direm si poden exportar o no. Direm que han de reduir el consum.
Mascort ha dit que l'extracció d'aigua dels manantials catalans depèn de la subdirecció de mines i que no és competència seva la concessió a partir de la qual desenvolupen aquesta activitat. Malgrat tot, ha dit que està obert a parlar amb el conseller d'Empresa Roger Torrent sobre el tema per veure quines modificacions es poden fer.
Els pressupostos de carboni s'aprovaran "en els propers dies o les properes setmanes"
Per altra banda, el responsable d'Acció Climàtica ha admès que hi ha hagut un retard important als pressupostos de carboni, els topalls màxims que ha de marcat la Generalitat sector a sector i any a any per evitar l'emissió de gasos d'efecte hivernacle. Tot i que la mesura hauria d'estar funcionant des de 2021, el conseller ha dit que "en els propers dies o les properes setmanes ho tindrem en funcionament".
El conseller també ha analitzat l'últim esborrany de la COP28 que ha arribat des de Dubai, on es parla per primer cop de l'eliminació progressiva dels combustibles fòssils. Mascort creu que "és un petit avenç, i alhora un gran avenç" que per primer cop es parli en aquests termes. Catalunya té encara avui part de la delegació a Dubai, encapçalada pel director de l'oficina del canvi climàtic.