Debat de l'Estat de la Nació Barcelonista amb Fermí Puig i Jordi Jacas
Cinquè debat sobre l'actualitat barcelonista amb Fermí Puig i Jordi Jacas, xefs de prestigi molt propers al Barça, sobretot a Joan Laporta i Sandro Rosell. Enregistrat al restaurant Belbo Terrenal de Barcelona
Debat de l'Estat de la Nació Barcelonista amb Fermí Puig i Jordi Jacas
Barcelona
Els cuiners Fermí Puig i Jordi Jacas son els protagonistes del cinquè Debat de l'Estat de la Nació Barcelonista, una secció del 'Què t'hi Jugues' dedicada a l'anàlisi de l'actualitat barcelonista que es va estrenar el maig passat en una conversa entre dos exdirectius del club culer, Albert Perrín i Toni Freixa, que va continuar amb una segona tertúlia entre tres caps de comunicació dels darrers anys, Jordi Badia, Xavi Martín i Albert Roura, que va seguir amb un debat entre l'exvicepresident Carles Vilarrubí, l'excandidat Víctor Font i l'empresari Jaume Roures i que durant el mes de novembre va tenir com a actors els exvicepresidents Joan Franquesa i Manel Arroyo.
Tots dos xefs, propietaris dels restaurants Fermí Puig de Barcelona i d'El Molí de l'Escala, tenen una relació molt propera amb el Barça. No només han cuinat per diversos dinars de directives durant els darrers vint anys, sino que mantenen una relació molt propera amb Joan Laporta i Sandro Rosell, respectivament. Per tant, son veus autoritzades per parlar del Barça i del present i futur del club culer. De fet, han cuinat per a dinars de directives durant molts anys. Puig, en la primera època de Joan Laporta (2003-2010) i Jacas, en la de Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu, fins que Laporta va decidir prescindir d'ell poc després guanyar les eleccions. "L'única indicació clau d'aquests dinars era Florentino Pérez, que tenia un menú a part. Súper light. Patata bullida, lluç al vapor i aigua. Xim pum", explica Jacas.
"Jo soc com un capellà que ha perdut la fe. No em tornaré agnòstic, però sent sincer, però no li veig futbol al Barça", diu Fermí Puig, que reconeix que s'ho passa millor veient altres equips com el Manchester City, del també bon amic seu Pep Guardiola. Per al xef de Granollers, Xavi Hernández es mereixia una oportunitat pel que va ser com a jugador, però admet que "he perdut la confiança en Xavi. Amb un entrenador estranger haguéssim tingut la mateixa paciència? Xavi va dir que tinguéssim paciència perquè veuríem futbol. De paciència en tinc molta, però de futbol no en veig".
Jacas també creu que l'equip ha de millorar, però no posa el focus totalment en Xavi, amb qui no comparteix el discurs: "A Xavi li fallen els missatges, no pot dir que el Barça està en construcció. Però li falta matèria prima, els jugadors que voldria tenir. I potser era millor no tenir Raphinha i Lewandowski i haver mantingut Messi".
El model de propietat preocupa
Als dos cuiners els té amoïnats el futur del club. Sobretot, la situació econòmica que pot dur a un debat profund sobre el model de propietat social. Fermí Puig té clar que aquesta decisió no dependrà dels socis i que, si hi ha conversió, ell deixarà de ser culer: "La decisió sobre el model de club ens vindrà imposada i el dia que el Barça deixi de ser SA jo deixaré de ser-ne soci". Puig manté la confiança en Laporta, però també reconeix que "vull els millors executius i quan va plegar Ferran Reverter vaig patir".
Jacas creu que "el model vàlid del Barça ja el tenim". El xef del Molí de l'Escala defensa a capa i espasa el model de club actual, però apunta a una professionalització necessària per tal de reconduir una situació complicada: "Els directius han de perdre protagonisme i els executius han de ser més professionals. No pot ser que el director general sigui el president. El Barça necessita una època de purga i austeritat per evitar la SA. Crec que hi som a temps, però no hem d'augmentar més el deute".
Negreira, atacs i poques explicacions
Tant Fermí Puig com Jordi Jacas veuen en el cas Negreira una clara voluntat d'atacar el Barça. "Per terra, mar i aire", diu Puig. "Era un assessorament, acabarà en res", comenta Jacas. Però també posen el focus en la dificultat de finalitzar amb els pagaments "heredats" i en l'estranyesa d'haver-ho tirat endavant durant tant temps sense que ningú ho aturés. "Per què es pagaven aquestes quantitats? Ningú del Barça m'ha explicat per què es feia, segurament perquè no es pot dir", comenta Puig. Ara, el que té clar el cuiner granollerí és que cap directiu s'ha lucrat: "Descarto que hi hagi hagut corrupció directiva. Son massa pocs diners. Tocaria a pela amb deu per a cadascun".
Adrià Soldevila
Redactor de Deportes de SER Catalunya. Cubriendo...