Directo

ENTREVISTA RODRI Sigue en directo la entrevista en 'El Larguero' a Rodri, el ganador del Balón de Oro

Sociedad | Actualidad

Rebuig frontal de l’Ebre a un eventual transvasament

Les terres de l'Ebre comencen a mobilitzar-se contra el transvasament d'anada i tornada que proposen enginyers i economistes

Imatge de l'última assemblea General de la Plataforma en Defensa de l'Ebre / Ràdio Ebre.

Barcelona

L'Ajuntament de Tortosa ha estat el primer en aixecar la veu contra la proposta i diverses entitats, com la Plataforma en defensa de l'Ebre, han anunciat que s'estan organitzant per plantar-hi cara. Creuen que venen mesos difícils perquè ara, a diferència del 2008, no hi ha previsió de pluges.

Les Terres de l’Ebre tenen clara la diferència fonamental amb l'última gran sequera que va afectar Catalunya i el transvasament que es va aconseguir frenar fa 15 anys: "Llavors va ploure, el conseller Baltasar va anar en peregrinació a la Moreneta i es va aturar tot. Ara la perspectiva és que no plogui, la cosa està malament.” recorda el portaveu de la plataforma en defensa de l'Ebre, Joan Antoni Panisello. L'entitat ha anunciat per a finals de gener una assemblea ciutadana per afrontar mesos que, segons diu, seran difícils. I no els tranquil·litza que la Generalitat s'hagi desmarcat de la proposta dels col·legis d'enginyers i d’economistes, que preveu transvasar aigua en sentit contrari en època d'abundància: "L'excusa que això també pugui ser reversible, que l'Ebre també pugui rebre aigua del Ter i del Llobregat no s'ho creu pràcticament ningú. Estem inquiets, estem expectants. El problema vindrà si en els pròxims mesos no plou, perquè encara que el Govern digui ara que rebutja la interconnexió, l'escenari que se'ns pot obrir és desfavorable."

L'Associació Sediments, també des de les terres de l'Ebre, denuncia que la proposta dels enginyers i economistes busca preparar el terreny per intentar activar el transvasament en els pròxims mesos si continua sense ploure. Josep Juan Segarra el seu portaveu considera que sempre es demanen sacrificis als mateixos, a les zones perifèriques: “Aquest centralisme comença a fer molta pudor perquè a més és fals que aquí disposem de més aigua. De fet, quan s'ha retallat per sequera han estat els arrossaires del Delta els que ho han patit, i no el sector turístic de Barcelona i Girona." La inquietud també ha arribat als ajuntaments. L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, ha estat dels primers en pronunciar-se: "És positiu que el Govern de la Generalitat estigui dient que no a la interconnexió de xarxes. Seria un transvasament estructural. Tothom sap que si es fa un cop, després l'aigua de l'Ebre ja estarà a l'aigua metropolitana. Com a ciutat sempre hi estarem en contra."

I des de la plataforma de l'Ebre, Panisello recorda que en cas que s'activi oficialment un projecte de transvasament com el que es va promoure fa 15 anys, caldria fer canvis legislatius: "Nosaltres sempre posarem tots els recursos possibles per bloquejar-ho, a nivell judicial i a nivell de mobilitzacions. Tenim clar que per exportar aigua del Consorci d'Aigües de Tarragona cap a l'àrea metropolitana s'ha de canviar la llei."

De moment, i a prop d'un nou cicle electoral, el Govern descarta la interconnexió de l'àrea de Barcelona amb la xarxa d'aigua de Tarragona que proposen alguns  experts com a solució d'emergència per afrontar la sequera. El Departament d'Acció Climàtica diu que prefereix seguir apostant únicament per la dessalinització, la regeneració d'aigua i fomentar un consum responsable.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00