Sentència favorable a la Superlliga: el TJUE considera que hi ha "abús de poder dominant" de UEFA i FIFA
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea falla que ni UEFA ni FIFA tenen la capacitat de decidir sobre la creació de noves competicions
Barcelona
El Tribunal de Justícia de la Unió Europa (TJUE) ha considerat aquest dijous que existeix "abús de poder dominant" de UEFA i FIFA en la seva sentència sobre la Superlliga. Amb tota claredat i contundència el TJUE ha fallat que "las normas de la Fédération Internationale de Football Association (FIFA) y de la Union Des Associations Européennes de Football (UEFA) que supeditan a su autorización previa cualquier proyecto de nueva competición de fútbol de clubes, como la Superliga, y que prohíben a los clubes y a los jugadores participar en la misma, so pena de sanciones, son ilegales".
És a dir, per una banda, ni UEFA ni FIFA tenen la capacitat de decidir sobre la creació de noves competicions, i per altra no poden sancionar a cap jugador ni club per pertànyer a una eventual Superlliga. Aquest tipus de sancions serien il·legals, com va dictaminar en primera instància el Juzgado de lo Mercantil 17 de Madrid.
Reaccions
No van tardar en arribar les reaccions dels factors implicats. El CEO de la Superlliga, Bernd Reichart, ha escrit: "Hemos ganado el derecho a competir. El monopolio de la UEFA ha terminado. El fútbol es libre. Ahora los clubes ya no sufrirán amenazas y sanciones. Son libres de decidir su propio futuro". Además, aseguró que emitirán "gratis todos los partidos de la Superliga".
L'argument de la Superlliga amb el que està d'acord el TJUE
La reclamació de l'organització que forma la Superlliga se centra en la idea que UEFA i FIFA volen exercir un monopoli en el futbol europeu. És a dir, entenen que pretenen obstaculitzar la lliure competència europea d'activitats econòmiques i no permetre-los-hi que creïn o participin en les competicions que desitgin. Estimen que ambdós estaments s'atorguen la capacitat de decidir o no autoritzar la creació de noves competicions internacionals de clubs, o en el seu defecte de 'castigar' d'alguna manera (per exemple excloent de competicions nacionals) als clubs que intentin crear-les o formar part d'elles.
Vet aquí l'argument de la denúncia presentada pels clubs impulsors de la Superlliga quan van anunciar la creació del projecte: evitar que UEFA i la FIFA puguin prendre represàlies contra ells o els seus jugadors, com l'expulsió de competicions nacionals, europees o fins i tot globals com l'Eurocopa o el Mundial, entre d'altres.
La Superlliga entén que FIFA i UEFA intenten bloquejar la creació d'una nova competició sense tenir la potestat per fer-ho i d'aquesta manera exerceixen un monopoli al món del futbol, cosa que, asseguren, és contrari a les normes antimonopoli recollides al dret comunitari . Per això la intervenció del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), amb potestat per determinar-ho.