Ocio y cultura

Dia dels Innocents: Per què se celebra fent bromes?

D'un origen absolutament terrible, a una festivitat per treure somriures... o intentar-ho

El 28 de desembre, Sants Innocents / Ana Belen Garcia Sanchez

Barcelona

Avui dia 28 de desembre és un dels dies de l'any o no pots abaixar la guàrdia. Compte amb les xarxes socials, compte si algú t'envia alguna fotografia o algun vídeo i si t'expliquen alguna història agafa-la amb fils. Avui és el dia del Sants Innocents i segur que heu sigut víctimes d'alguna que altra broma random o us han enganxat un paper en forma de ninot. Sembla que tot està permès però... Per què? Ho intentem resoldre.

L'origen, precisament, no és pas per riure. El dia 28 de desembre era la data on l'església recordava la mort de tots els nens en mans d'Herodes. Eren les primeres víctimes del cristianisme. Herodes, rei romà, va ordenar matar a tots els nens més petits de 2 anys perquè creia que Jesús, el fill de Déu, naixeria sota el seu regnat, una cosa que no podia permetre, ja que creia que arribaria a ser més poderós que ell.

Aquesta festivitat també dona nom a una altra tradició, en aquest cas de l'edat medieval. En aquella època, el dia 28 de desembre se'ls hi donava més llibertat als esclaus que fins i tot podien fer bromes entre ells. Era la festa que els romans dedicaven a Saturn.

On se celebra?

És una tradició que se celebra a Catalunya i a la resta d'Espanya, així com a diversos països llatinoamericans com és el cas de Paraguai, Bolívia, Colòmbia o l'Equador. A Europa no se celebra el dia 28 de desembre, sinó que ho fan el dia 1 d'abril, l'anomenat 'Fools Day', una tradició d'origen anglosaxó. També bressolat per països com França, Itàlia, Alemanya...

Les tradicionals llufes

Són els retalls de paper en forma de ninot que es pengen a l'esquena de les persones. L'objectiu? Que la persona que rep la broma no se n'adoni i ho porti penjat perquè la resta se'n puguin riure. Està fet de paper perquè pesa poc, però antigament també es feien servir fulles de col o bleda, pell de conill...

Reben el nom de llufes perquè, a més de ser figures de poc pes, recorden també a les ànimes dels degollats i amb els esperits eteris, que les persones creuen que vaguen els darrers dies de l'any.

Les notícies falses

Una tradició que amb l'aparició de les xarxes socials es va magnificar i que ja està instaurada. Abans, els mitjans de comunicació publicaven una notícia falsa per tal de fer broma i l'endemà la corregien i explicaven que es tractava d'una innocentada. Ara, amb les xarxes, són més fàcils de detectar, tot i que segur que a més d'un li passa per alt. Així doncs, aclarim que tot el contingut d'aquesta notícia és real. Aneu amb compte.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00