Política

Tot el que no oblidarem de l'any 2023

Els 23 esdeveniments més destacats d'aquest any: alegries i també algunes desgràcies

Concept of the end of 2023 and the new beginning in 2024. Change from 2023 to 2024 in wooden cubes on a coloured background. / Carbonero Stock

Barcelona

Vet aquí un gat, vet aquí un gos, el 2023 ja s'ha fos. I la història d'aquest any és difícil poder-la resumir en una sola notícia. Probablement, la intel·ligència artificial, una de les grans protagonistes, ho podria fer millor, però no ho faria amb tant d'afecte com nosaltres. Un 2023 amb paraules com 'polarització', 'amnistia', 'guerres' o 'desastres naturals' molt presents i amb lliçons per tenir en compte un 2024 que ja escalfa motors.

1 de gener, naixement de la Kings League

Un dels fenòmens socials més grans d'aquest any. Una nova forma de veure futbol però sobretot d'entreteniment. De fet, van ser els guanyadors del Premi Ondas a millor programa d'entreteniment. La lliga impulsada per Gerard Piqué donava el tret de sortida a un 2023 on han omplert el Camp Nou, el Civitas Metropolitano, la Rosaleda de Màlaga o el Palau Sant Jordi. On han jugat Ronaldinho, Shevchenko o Andrea Pirlo i on han aconseguit números espectaculars a les xarxes socials. A més, l'aposta pel futbol femení va originar el naixement de la Queens League. Exporten ara el producte a Amèrica. Un 'circ' que ha vingut per quedar-se.

El Barrio, primer campió de la Kings League

El Barrio, primer campió de la Kings League / Cesc Maymo

12 de gener, la sessió Bizarrap-Shakira trenca internet

Ho havia fet en cançons anteriors, algun missatge amagat per la seva exparella, en Gerard Piqué, però Shakira va tirar amb bala a la sessió del famós DJ i productor argentí, Bizarrap. Amb missatges cap a l'exfutbolista, cap a la seva nova parella, Clara Chía i frases que es van fer virals a les xarxes socials. "La mujeres ya no lloran, las mujeres facturan", "Cambiaste un Ferrari por un Twingo" o el "CLARAmente". 667 milions de reproduccions té només a Youtube i uns altres 855 milions a Spotify. Una de les cançons de l'any? Torna-la a escoltar aquí.

Shakira durante el videoclip de la canción.

Shakira durante el videoclip de la canción. / Bizarrap

21 de gener, detingut Dani Alves per agressió sexual

El ex-jugador del Barça, Dani Alves, va ser detingut el passat 21 de gener per una presumpta agressió sexual a una noia a la discoteca Sutton de Barcelona el passat 30 de desembre de 2022. El futbolista continua a la presó Brians 2 de Barcelona a l'espera del seu judici que serà a principis de febrer de 2024.

Dani Alves, durante un partido de Brasil.

Dani Alves, durante un partido de Brasil. / Getty

6 de febrer, terratrèmols a Turquia i Síria

La matinada del 6 de febrer es va produir un dels pitjors desastres naturals del 2023. Va ser al sud-est de Turquia així com a la frontera amb Síria. El primer gran terratrèmol es va registrar a les 4.17 hores i va ser d'una magnitud de 7,7, segons el servei d'emergències turc Afad. Posteriorment, es van produir fins a 145 tremolors més, una d'elles de magnitud 7,6 a les 13.24 hores. En total, es van comptar més de 1.000 rèpliques i les dades van ser devastadores. La tragèdia va sumar més de 51.000 morts i 107.000 ferits a Turquia, i prop de 8.500 morts i 14.500 ferits a Síria.

TOPSHOT - Kenan Civi and his family gather in front of their damaged house bearing a graffiti inscription which reads "we will come back", in Hatay on March 28, 2023, after a 7.8-magnitude earthquake struck on February 6, 2023 killing more than 50,000 in southeastern Turkey and nearly 6,000 over the border in Syria, and leaving entire cities in ruins. - Hundreds of thousands of workers in Turkey and Syria have lost their livelihoods due to the earthquake, the United Nations said on March 28, 2023, as it called for urgent support to rebuild businesses. (Photo by BULENT KILIC / AFP) (Photo by BULENT KILIC/AFP via Getty Images)

TOPSHOT - Kenan Civi and his family gather in front of their damaged house bearing a graffiti inscription which reads "we will come back", in Hatay on March 28, 2023, after a 7.8-magnitude earthquake struck on February 6, 2023 killing more than 50,000 in southeastern Turkey and nearly 6,000 over the border in Syria, and leaving entire cities in ruins. - Hundreds of thousands of workers in Turkey and Syria have lost their livelihoods due to the earthquake, the United Nations said on March 28, 2023, as it called for urgent support to rebuild businesses. (Photo by BULENT KILIC / AFP) (Photo by BULENT KILIC/AFP via Getty Images) / BULENT KILIC

15 de febrer, el Cas Negreira

La redacció d'esports de la Cadena Ser destapa el Cas Negreira. Jordi Martí, Sique Rodríguez i Adrià Soldevila revelen que la Fiscalia investiga el pagament d'1,4 milions d'euros entre 2016 i 2018 del FC Barcelona a una societat d'Enríquez Negreira, en aquella època vicepresident del CTA, a canvi de suposats informes arbitrals. Els pagaments els va avortar Josep Maria Bartomeu l'any 2018.

5 de maig, fi de la pandèmia

L'any 2020 va ser l'any del virus SARS-CoV-2, conegut popularment com a coronavirus o COVID-19. L'any 2023, tres anys més tard, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar la fi de la pandèmia mundial. Els càlculs diuen que prop de 7 milions de persones van perdre la vida per culpa del coronavirus. Malgrat que encara conviu entre nosaltres, les vacunes, la millor entesa del virus i una menor agressivitat en els efectes entre els malalts, la situació es fa més controlable.

“El Comitè d'Emergències es va reunir per quinzena vegada i em va recomanar que declarés la fi de l'emergència de salut pública d'importància internacional. He acceptat aquest consell. Per tant, declaro amb gran esperança la fi de la COVID-19 com a emergència sanitària internacional”. Així ho anunciava Tedros Adhanom Gebreyesus, director general de l'OMS, el passat 5 de maig. Enrere queda una pandèmia que marca un dels punts més negres de la història moderna de la humanitat.

6 de maig, coronació de Carles III

La coronació de qui fos hereu a la Corona des de 1952 va paralitzar la capital britànica amb una sèrie d'esdeveniments destinats a festejar el començament oficial del seu regnat, encara que ja era rei de fet des de la mort de la seva mare, Isabel II, el passat 8 de setembre de 2022. La coronació va formalitzar la posició de Carles III com a cap d'Estat i cap de l'Església anglicana, i continua una llarga tradició de coronar als monarques en l'Abadia de Westminster. Va costar entre 50 i 250 milions de lliures.

Carlos III se despide de sus súbditos en el balcón de Buckingham

Carlos III se despide de sus súbditos en el balcón de Buckingham / Jordan Pettitt - PA Images

28 de maig, d'eleccions en eleccions, i 'tiro porque me toca'

El PP va sortir com a clar guanyador de les eleccions municipals celebrades a tot l'Estat el passat 28 de maig. Va aconseguir l'alcaldia de la majoria de les grans ciutats espanyoles, a excepció de Barcelona. Madrid, València, Sevilla, Saragossa, Màlaga, Múrcia... Les urnes garantien al PP el govern en els 459 municipis on assolia majories absolutes. Van obtenir més de 7 milions de vots i van fer saltar les alarmes a les files del PSOE. Quina va ser la reacció de Pedro Sánchez? Convocar eleccions generals. Una decisió que ens va deixar un dels moments més virals de l'any, amb la reacció d'Àngels Barceló en directe.

I així va ser. El 23 de juliol, nous comicis, aquest cop per decidir el pròxim president espanyol. Feijóo ho tenia tot a favor, la població espanyola va protagonitzar un cop de teatre poc esperat. El líder del PP guanyava les eleccions, sí, però els seus vots i els de VOX no sumaven majoria absoluta. En canvi, una complicada unió entre PSOE, Sumar, PNB, ERC i Junts sí que l'aconseguia. Amnistia pel mig i protestes arreu d'Espanya en contra d'una llei que s'està tramitant en l'actualitat, Pedro Sánchez tornava a ser elegit president del govern d'Espanya.

EVE5498. MADRID, 20/12/2023.- El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, felicita a Pedro Sánchez después de que lograse sacar adelante su investidura en primera votación con mayoría absoluta tras conceder una amnistía al 'procés', el 16 de noviembre de 2023. EFE/ Javier Lizón

EVE5498. MADRID, 20/12/2023.- El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, felicita a Pedro Sánchez después de que lograse sacar adelante su investidura en primera votación con mayoría absoluta tras conceder una amnistía al 'procés', el 16 de noviembre de 2023. EFE/ Javier Lizón / Javier Lizon

10 de juny, el City i Guardiola toquen el cel

L'entrenador català va arribar a Manchester per convertir un projecte multimilionari en un equip consolidat a Anglaterra i Europa. La Champions, el gran somni del Manchester City, va arribar 15 anys després de la compra de Mansour bin Zayed. Ho va fer de la mà d'un Pep Guardiola que ha coronat 2023 amb 5 títols, el més important, l'aconseguit el 10 de juny, la Copa d'Europa. Són ja 16 amb el conjunt 'sky blue'.

Pep Guardiola, entrenador del Manchester City, amb la UEFA Champions League

Pep Guardiola, entrenador del Manchester City, amb la UEFA Champions League / Nicolò Campo

23 de juny, la insurrecció del grup Wagner

Pràcticament, dos anys després, el conflicte entre Rússia i Ucraïna no ha vist la llum al final del túnel. Dins d'aquesta guerra, però, tot va estar a punt de canviar. El grup Wagner és una companyia militar privada creada per l'empresari rus Yevgueni Prigozhin. Mercenaris que s'autoanomenen 'L'Orquestra'. Aquest grup es va veure involucrat en un conflicte amb les forces armades lleials a Rússia. Una rebel·lió que tenia Moscou com a objectiu i on realment es va témer per una insurrecció contra el règim de Putin, que ho va qualificar de "traïció". La mediació del president de Bielorússia, Alexander Lukashenko, va evitar mals majors i els militars de Wagner es van retirar. No sense conseqüències. El líder de Wagner, Yevgueni Prigozhin, va morir dos mesos després en un accident aeri. Casualitat?

Velas y retratos de Prigozhin en una calle situada cerca del Kremlin en Moscú

Velas y retratos de Prigozhin en una calle situada cerca del Kremlin en Moscú / Contributor

1 de juliol, Espanya assumeix la presidència del Consell de la Unió Europea

Espanya assumeix de l'1 de juliol al 31 de desembre de 2023, per cinquena vegada en la seva història, la Presidència del Consell de la Unió Europea. Pedro Sánchez, durant el primer dia del seu mandat, va viatjar a Kíev, capital ucraïnesa, per reunir-se amb el president Volodimir Zelenski.

GRANADA, 05/10/2023.- El presidente del Gobierno en funciones, Pedro Sánchez (d) conversa con el presidente de Ucrania, Volodímir Zelenski (i) durante un encuentro bilateral con motivo de la III Cumbre de la Comunidad Política Europea (CPE), que se celebra este jueves en Granada. EFE/Moncloa POOL /Borja Puig de la Bellacasa SOLO USO EDITORIAL/SOLO DISPONIBLE PARA ILUSTRAR LA NOTICIA QUE ACOMPAÑA (CRÉDITO OBLIGATORIO)

GRANADA, 05/10/2023.- El presidente del Gobierno en funciones, Pedro Sánchez (d) conversa con el presidente de Ucrania, Volodímir Zelenski (i) durante un encuentro bilateral con motivo de la III Cumbre de la Comunidad Política Europea (CPE), que se celebra este jueves en Granada. EFE/Moncloa POOL /Borja Puig de la Bellacasa SOLO USO EDITORIAL/SOLO DISPONIBLE PARA ILUSTRAR LA NOTICIA QUE ACOMPAÑA (CRÉDITO OBLIGATORIO) / Borja Puig de la Bellacasa

14 juliol, comença la vaga d'actors a Hollywood

Una vaga que va durar 118 dies i va acabar amb un acord de 1.000 milions d'euros, ha acabat sent la vaga més important de la història de Hollywood. Va començar el 14 de juliol i va acabar el passat 9 de novembre. Produccions aturades, més de 160.000 intèrprets en el sindicat SAG-AFTRA que convocava la vaga... Un autèntic malson cinematogràfic amb final feliç.

Jason Sudeikis, durant la vaga de Hollywood.

Jason Sudeikis, durant la vaga de Hollywood. / TIMOTHY A. CLARY

26 de juliol, Rosalia i Rauw Alejandro se separen

La revista estatunidenca People era qui destapava aquesta notícia. Segons asseguraven, Rosalía i Rauw Alejandro hauria trencat i, per tant, també haurien posat fi el seu compromís matrimonial. Els dos artistes van fer comunicats a les xarxes socials confirmant la seva ruptura. La parella feia tres anys que sortien junts, on havien mostrat el seu amor durant aquest temps. Al març van treure el seu primer tema junts, 'Beso', on van revelar el seu compromís matrimonial.

20 agost, un 'piquito' deplorable que va tapar una fita històrica

La notícia, el fet històric que va succeir el passat 20 d'agost hauria d'haver estat purament esportiu. La Selecció Femenina tocava el cel coronant-se per primer cop campiones del món. Derrotant a Anglaterra a la final del Mundial celebrat a Austràlia i Nova Zelanda, Espanya brodava la seva estrella a l'escut i posava el futbol femení espanyol al capdavant mundial. I de cop... Rubiales.

Sydney (Australia), 20/08/2023.- Team Spain celebrate with the winner'Äôs trophy after winning the FIFA Women's World Cup 2023 Final soccer match between Spain and England at Stadium Australia in Sydney, Australia, 20 August 2023. (Mundial de Fútbol, España) EFE/EPA/DEAN LEWINS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Sydney (Australia), 20/08/2023.- Team Spain celebrate with the winner'Äôs trophy after winning the FIFA Women's World Cup 2023 Final soccer match between Spain and England at Stadium Australia in Sydney, Australia, 20 August 2023. (Mundial de Fútbol, España) EFE/EPA/DEAN LEWINS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT / DEAN LEWINS

El ja expresident de la RFEF va fer-li un 'piquito' a Jennifer Hermoso durant la celebració del Mundial. A peu de gespa, davant de milers de càmeres i milions d'espectadors. El gest es va viralitzar ràpidament a les xarxes socials amb una allau de crítiques cap a Rubiales. La seva versió és que el petó va ser consentit. Jenni Hermoso ho nega i diu que no va ser consentit. Una acció deplorable d'un Rubiales que va ser suspès i definitivament va dimitir el passat 10 de setembre del seu càrrec a la RFEF. Entre el 20 de juliol i el 10 de setembre, una roda de premsa de Rubiales on va dir fins a cinc cops que no dimitiria (al final sí que ho va fer), el naixement del moviment #SeAcabó, comunicats i un terratrèmol a la Federació insalvable.

Momento en el que Luis Rubiales besa a la futbolista Jenni Hermoso

Momento en el que Luis Rubiales besa a la futbolista Jenni Hermoso / Eurasia Sport Images

8 de setembre, terrible terratrèmol al Marroc

Si el febrer ho van patir a Turquia i Síria, el Marroc va quedar devastat per un nou sisme de magnitud 6,8. El terratrèmol va deixar més de 3.000 morts i gairebé 6.000 ferits, un balanç terrible. Va tenir el seu epicentre a la localitat d'Ighil, situada a uns 80 quilòmetres al sud-oest de la ciutat de Marràqueix. Diversos testimonis van indicar que el terratrèmol es va sentir a localitats del nord com Larraix, a 550 quilòmetres de l'epicentre, així com a Casablanca i a Rabat, situades a 300 i 370 quilòmetres respectivament, on els seus habitants van sortir als carrers per si es produïen rèpliques.

Ouercane (Morocco), 12/09/2023.- Local residents remove their belongings from a collapsed building during clean-up work in Ouercane, Morocco, 12 September 2023. The magnitude 6.8 earthquake that struck central Morocco late 08 September has killed more than 2,800 people, damaging buildings from villages and towns in an area stretching from the Atlas Mountains to Marrakesh, according to the country's Interior Ministry. Morocco's King Mohammed VI on 09 September declared a three-day national mourning for the victims of the earthquake. (Terremoto/sismo, Marruecos) EFE/EPA/JALAL MORCHIDI

Ouercane (Morocco), 12/09/2023.- Local residents remove their belongings from a collapsed building during clean-up work in Ouercane, Morocco, 12 September 2023. The magnitude 6.8 earthquake that struck central Morocco late 08 September has killed more than 2,800 people, damaging buildings from villages and towns in an area stretching from the Atlas Mountains to Marrakesh, according to the country's Interior Ministry. Morocco's King Mohammed VI on 09 September declared a three-day national mourning for the victims of the earthquake. (Terremoto/sismo, Marruecos) EFE/EPA/JALAL MORCHIDI / JALAL MORCHIDI

7 d'octubre, la guerra Israel-Gaza

És impossible poder fer un resum del conflicte històric entre Israel i Palestina en tan poques línies, però els successos d'aquest 2023 són indescriptibles. L'escalada bèl·lica s'inicia el passat 7 d'octubre amb el terrible atac terrorista de Hamàs a Israel que va deixar 1.200 morts i centenars de persones segrestades. Israel contraataca de la forma més cruel deixant pel camí més de 20.000 palestins morts a la franja de Gaza, segons les últimes xifres amb milers de persones desaparegudes. El 70% dels morts serien dones i nens. Una massacre inhumana que no sembla que vegi la llum final i que el primer ministre israelià, Benjamín Netanyahu, no vol frenar tot i la pressió internacional.

Gaza (-), 27/12/2023.- Relatives of killed Palestinians gather near their bodies at the Nasser Hospital in Khan Yunis, southern Gaza Strip, 27 December 2023, following Israeli air strikes on the Southern Gaza Strip. Israeli forces resumed military strikes on Gaza after the week-long truce ended on 01 December. More than 20,800 Palestinians and at least 1,300 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EFE/EPA/HAITHAM IMAD

Gaza (-), 27/12/2023.- Relatives of killed Palestinians gather near their bodies at the Nasser Hospital in Khan Yunis, southern Gaza Strip, 27 December 2023, following Israeli air strikes on the Southern Gaza Strip. Israeli forces resumed military strikes on Gaza after the week-long truce ended on 01 December. More than 20,800 Palestinians and at least 1,300 Israelis have been killed, according to the Palestinian Health Ministry and the Israel Defense Forces (IDF), since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EFE/EPA/HAITHAM IMAD / HAITHAM IMAD

29 d'octubre, mor Mathew Perry

L'actor estatunidenc Matthew Perry, que va guanyar popularitat per interpretar a Chandler Bing en la sèrie 'Friends', el més graciós d'aquest grup d'amics que es va colar en les televisions de tot el món entre 1994 i 2004, va morir accidentalment a la seva residència de Los Angeles a causa dels efectes de la ketamina.

El actor Matthew Perry durante un capítulo de 'Friends'

El actor Matthew Perry durante un capítulo de 'Friends' / Getty

30 d'octubre, Aitana Bonmatí guanya la Pilota d'Or

D'Alexia Putellas a Aitana Bonmatí. La jugadora del Barça va prendre el relleu de la seva companya d'equip i de selecció que en té dos a les seves vitrines. Aitana va ser coronada com a millor jugadora del món guanyant la Pilota d'Or. Lliga, Champions, Mundial i un futur brillant al davant amb només 25 anys.

Aitana Bonmatí, campeona del Balón de Oro 2023. (Photo by FRANCK FIFE / AFP) (Photo by FRANCK FIFE/AFP via Getty Images)

Aitana Bonmatí, campeona del Balón de Oro 2023. (Photo by FRANCK FIFE / AFP) (Photo by FRANCK FIFE/AFP via Getty Images) / FRANCK FIFE

31 d'octubre, Leonor jura la Constitució espanyola

"Juro exercir fidelment les meves funcions, guardar i fer guardar la Constitució i les lleis, respectar els drets dels ciutadans i de les comunitats autònomes i fidelitat al Rei", va dir Leonor de Borbó en el seu acte de jura de la Constitució espanyola. Un esdeveniment que es va fer el mateix dia que va complir els 18 anys. Va rebre el Collaret de l'Orde de Carles III, la màxima distinció civil a Espanya, de mans de Felip VI després del jurament en el Congrés.

MADRID, 20/12/2023.- La princesa Leonor (d) jura la Constitución ante la presidenta del Congreso, Francina Armengol (i), y los reyes de España, Felipe VI (2i) y Letizia (2d), en el día de su 18 cumpleaños el 31 de octubre de 2023, en el Congreso de los Diputados, en una ceremonia que representó el hito más importante de su trayectoria institucional y pavimenta el camino para que algún día se convierta en reina. EFE/ Ballesteros

MADRID, 20/12/2023.- La princesa Leonor (d) jura la Constitución ante la presidenta del Congreso, Francina Armengol (i), y los reyes de España, Felipe VI (2i) y Letizia (2d), en el día de su 18 cumpleaños el 31 de octubre de 2023, en el Congreso de los Diputados, en una ceremonia que representó el hito más importante de su trayectoria institucional y pavimenta el camino para que algún día se convierta en reina. EFE/ Ballesteros / Ballesteros

3 de novembre, amnistia i protestes a Ferraz

Les protestes en els voltants de la seu del PSOE del carrer Ferraz a Madrid deixen un balanç de més de 70 detinguts, acusats per la Policia per delictes de desordres públics, desobediència i atemptat contra agent de l'autoritat, des que es van iniciar el 3 de novembre en senyal de repulsa de la llei d'amnistia i els pactes d'investidura del Govern de Pedro Sánchez.

MADRID, 09/11/2023.- Varias personas muestran pancartas durante una nueva manifestación convocada contra la amnistía este jueves, en la calle Ferraz, en Madrid, donde se encuentra la sede del PSOE. EFE/Sergio Pérez

MADRID, 09/11/2023.- Varias personas muestran pancartas durante una nueva manifestación convocada contra la amnistía este jueves, en la calle Ferraz, en Madrid, donde se encuentra la sede del PSOE. EFE/Sergio Pérez / SERGIO PEREZ

19 de novembre, Javier Milei guanya les eleccions a Argentina

Milei guanya les eleccions i es converteix en el nou president d'Argentina. L'ultradretà va arrasar a la segona volta i va treure més de 10 punts el candidat peronista Massa. Milei s'enfronta a una situació econòmica dura, i inicia el seu mandat amb grans canvis per fer front a aquesta situació. Sota la frase de "no hay plata" afirmant que no tenen pressupost suficient ha començat a fer canvis per millorar la situació d'Argentina.

Javier Milei gana las elecciones de Argentina.

Javier Milei gana las elecciones de Argentina. / Tomas Cuesta

9 de desembre, regulació de la intel·ligència artificial

El Consell de la UE i el Parlament Europeu han tancat un acord sobre la regulació de la intel·ligència artificial. La norma regula la intel·ligència artificial en base al nivell de perill que suposa, tot prohibint-la o limitant el seu ús segons el grau de perill. L'acord encara ha de ser ratificat pel ple del Parlament Europeu i el Consell amb l'objectiu que la llei entri en vigor el 2026.

Un usuari treballant amb Chat GPT al seu portàtil

Un usuari treballant amb Chat GPT al seu portàtil / picture alliance