Economía y negocios | Actualidad

Centenars de maletes s'acumulen al Prat per la vaga de 'handling'

Són equipatges que no han viatjat en els mateixos avions que els seus propietaris i que s'embarcaran en vols posteriors

Maletes sense embarcar a l'aeroport del Prat. / Redacció

Maletes sense embarcar a l'aeroport del Prat.

Barcelona

Centenars de maletes s'acumulen a les instal·lacions de l'aeroport del Prat per les darreres jornades de vaga dels treballadors de terra d'Iberia. Només en el primer matí de protestes, el passat 5 de gener, la companyia va reconèixer que 12 avions havien sortit de Barcelona sense els equipatges corresponents.

Tot i que hi ha serveis mínims, els treballadors que s'encarreguen dels equipatges no donen l'abast per fer-ho en el temps necessari perquè els vols puguin sortir puntuals. Bàsicament, diuen, perquè, a diferència del que han fet en altres moments, ara fan estrictament el que els correspon, sense assumir més càrrega de feina.

El secretari de la Regió Metropolitana de Barcelona d'UGT a Catalunya, Omar Minguillón, assegura que en aquesta situació l'empresa ha de decidir si treu avions sense maletes o retarda l'enlairament dels vols.

Més del 80% de les maletes es retornen 24 hores més tard

La companyia, per la seva banda, reconeix que el de Barcelona ha estat un dels tres aeroports més afectats pels "problemes amb els equipatges", juntament amb el de Bilbao i Gran Canària. L'empresa aèria afirma que la problemàtica ha anat en augment en les últimes hores especialment a Barcelona, Bilbao i Gran Canària i explica que continuarà treballant perquè l'equipatge arribi al seu destí i propietaris, amb vols o per carretera.

En una entrevista a l'ACN, la directora de Recursos Humans dels aeroports d'Ibèria, Celia Martínez Calderón, entre el 80% i el 90% de les maletes que no viatgen en el mateix vol que els seus propietaris, es retornen als passatgers en les 24 hores següents.

Vueling és la companyia més afectada al Prat i està enviant missatges als seus passatgers en què els explica que procediment que han de seguir si han arribat a la seva destinació i no han rebut les seves maletes. L'empresa assegura que està fent tot el possible per minimitzar les incidències.

Què passa amb les maletes que es queden al Prat?

Minguillón explica que, segons la normativa, els equipatges que han quedat a l'aeroport de Barcelona han de ser reubicats en altres vols i enviats a les seves destinacions. Precisament són els treballadors d'handling, explica, els encarregats de dur a terme aquesta tasca.

En un comunicat, Ibèria assegura que "està treballant intensament perquè els equipatges arribin als seus propietaris tan aviat com es pugui".

L'origen del conflicte es remunta al concurs que Aena va resoldre a finals de setembre per a la gestió dels serveis de terra a la xarxa d'aeroports espanyols per als pròxims set anys. Iberia va quedar fora dels grans aeroports de la xarxa estatal -només conservarà Barajas- i va descartar autogestionar-se el servei, una porta oberta que deixava el concurs i la principal demanda que fan els sindicats.

En aquest sentit, les organitzacions de treballadors acusen l'aerolínia de fer un ERO encobert i de no tenir interès a guanyar la licitació. Al seu torn, la companyia ho nega i recorda que els empleats poden ser subrogats per les guanyadores del concurs amb les mateixes condicions laborals i salarials que tenen a Iberia.

Tot i que en principi les aturades acaben aquest dilluns, la Unió Sindical Obrera (USO) va amenaçar aquest diumenge, a través d'un comunicat, en convocar noves jornades de vaga dels empleats de terra del Grup Iberia davant del que considerava una postura "immobilista" de la companyia.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00