Sociedad | Actualidad

La Generalitat va penjar a Internet l'examen de les oposicions a Enginyer Tècnic Forestal abans de la prova

Funció Pública ha obert una investigació interna per aclarir qui va tenir accés a les preguntes i respostes que es van penjar en una carpeta pública interna de la plataforma Teams. Alguns aspirants es plantegen recórrer al contenciós i ja han presentat recurs a la Generalitat

Imatge de les carpetes on es trobaven les preguntes i respostes de l'examen de les proves d'enginyers forestals de la Generalitat. / sercatalunya

Barcelona

Un grup d’interins del cos d’Enginyers Tècnics Forestals de la Generalitat denuncia que l’examen de les oposicions que es van fer el 8 de juliol de l’any passat, per guanyar 5 places de funcionari, estava penjat en una carpeta pública de l’aplicació Teams, a la qual tenen accés tots els treballadors de l’administració. Un aspirant va descobrir que hi havia una carpeta titulada Tribunal Qualificador etf creada el mes de març a l’apartat Equips del sistema. Aquest enginyer va tenir una sorpresa majúscula quan va veure que podia accedir lliurement a documents de Word on hi havia les preguntes i respostes de la prova teòrica i pràctica de les oposicions, que havien fet al juliol.

L’aplicació Teams de Microsoft és una eina que permet crear grups de treball en xarxa amb altres membres de la Generalitat, a través de l’apartat Equips, per compartir-hi documents, activar calendaris, reunions o xats. Es poden crear carpetes d’accés públic i també d’ús restringit, però cal activar-ho. El Tribunal Qualificador de les oposicions a Enginyer Tècnic Forestal, format per 4 persones, compartia els continguts a través d’aquest perfil.

Captures de pantalla

Aquest enginyer, que també es va presentar a les oposicions, i que ha quedat fora de les places, va compartir la inquietant descoberta amb un altre company. Aquest segon aspirant va ser més llançat i va decidir entrar al sistema, fer captures de pantalla de la carpeta titulada Tribunal Qualificador etf i va portar el material als sindicats. Només el CSIF va moure fitxa. Personal d’aquest sindicat també va fer cerques a l’apartat d’Equips i juntament amb aquest treballador van poder determinar que l’examen presumptament havia estat penjat al Teams el 17 de maig del 2023, dos mesos abans de la prova.

Diversos aspirants afectats per aquestes suposades irregularitats van presentar un recurs d’alçada a la direcció general de Funció Pública del departament de Presidència de la Generalitat perquè investigués què havia passat. L’escrit, al qual ha tingut accés SER Catalunya, demana que s’aclareixin els fets per si hi ha hagut “una vulneració dels principis d’igualtat, mèrit i capacitat” previstos a la Constitució espanyola. El sindicat CSIF va enviar un correu massiu el passat 28 de setembre on ja posava sobre la taula la situació i exigia a Funció Pública “una investigació en profunditat” i es reservava el dret de posar-ho en mans de la Fiscalia.

Sense notícies de la investigació

Arran dels recursos i de l’escrit del sindicat, un equip de Funció Pública van demanar peritatges informàtics interns per verificar la informació i el mes d’octubre van citar a declarar les persones que hi havien accedit, segons constava a les metadades del sistema, entre elles, l’enginyer que havia fet les captures de pantalla al setembre. Des d’aleshores, però no han rebut cap resposta de Presidència i ara han vist que el pròxim 23 de gener hi haurà l’adjudicació dels llocs de treball a les persones que han obtingut millor qualificació en el procés del concurs d’oposició i convertir-se així en funcionaris de carrera.

Fonts de la direcció general de Funció Pública asseguren a SER Catalunya que van atendre des del primer moment les peticions dels aspirants que van denunciar el cas. La investigació es va obrir al setembre i encara no s'ha acabat, segons confirmen les mateixes fonts.

Els mateixos aspirants que ho han denunciat són de bona fe i creuen que els responsables d’haver penjat aquesta documentació no eren conscients que es tractava d’una carpeta pública i que, per tant, hi podien accedir els aspirants, si casualment la detectaven. L’examen per les 5 places fixes es va fer al juliol, s’hi van presentar 50 persones i en van aprovar 24.

14 places de funcionari

El cos d’Enginyers Tècnics Forestals treballa sobretot pel departament d’Acció Climàtica, amb gestió forestal i d’espais protegits i en el d’Interior, fent plans de prevenció d’incendis. En l’últim any, 9 persones han consolidat plaça a través de concurs de mèrits i 5 més seran nomenades enguany a través del resultat de les oposicions, que es van fer al juliol.

El procés d’estabilització d’interins, dictat per la Unió Europea, ja va començar amb entrebancs després que la Generalitat deixés la gestió del procés en mans d’una empresa privada, Cegos, i l’organització acabés amb un caos. El Govern va decidir repetir el procés d’oposicions a funcionari des de zero en tots els departaments, va rescindir el contracte amb l’empresa i la va denunciar. Durant aquest últim any, els aspirants han pogut presentar reclamació per cobrar indemnització.

En el cas del cos d’Enginyers Tècnics Forestals, aquest enrenou va obligar a repetir les oposicions que s’havien fet el 29 d’abril i les va tornar a convocar pel 8 de juliol. L’examen constava de dues proves, un tipus test de 50 preguntes del temari específic amb 4 respostes i un altre test amb 10 qüestions sobre un cas pràctic. L’examen valia un 60% de la qualificació i els mèrits (anys d’antiguitat i formació) un 40%.

Amb aquest procés, de les cinc places ofertes, dues seran ocupades per interins que s’estabilitzaran, però tres treballadors més perden el seu lloc en benefici d’altres aspirants amb millor nota i cessaran a finals de mes. Un d’aquests treballadors, que anirà a l’atur, és l’aspirant que va fer les captures de pantalla i que de seguida va denunciar la presumpta vulneració de drets. Porta 17 anys fent la mateixa feina (gairebé 10 anys contractat a l’empresa Forestal Catalana SA i 7 com a interí).