Sociedad

L'entrada en emergència per sequera no permetrà reomplir les piscines d'hotels, càmpings i parcs aquàtics

La reforma del pla de sequera aprovada avui pel govern no contempla cap escenari en el que es puguin reomplir piscines del sector turístic, i en canvi ofereix alternatives a gimnasos i clubs esportius

Imagen de una piscina comunitaria vacía / Oscar J.Barroso EUROPA PRESS

Barcelona

El govern preveu decretar l'emergència per sequera el dia 1 de febrer, i avui el consell executiu ha aprovat una modificació del pla de sequera per flexibilitzar una mica les restriccions i intentar minimitzar l'impacte econòmic i social de les limitacions imposades per la falta d'aigua.

Un dels punts més destacats és que la modificació del pla, que permetrà en algunes casuístiques omplir piscines, passarà factura al sector turístic. Les piscines dels hotels, càmpings o balnearis no es podran reomplir sota cap concepte, de manera que, en un període curt de temps, hauran d'acabar tancant. L'única alternativa viable és omplir-les amb aigua del mar, una opció cara i que en alguns casos podria posar en risc el sistema d'abastiment que no està preparat per aquest volum d'aigua salada, depuradores incloses.

Així ho asseguren els experts, com Pedro Arrébola, president de l'Associació Espanyola de Professionals del Sector de la Piscina. En declaracions a SER Catalunya posteriors a aquest anunci, Arrébola assegura que "una piscina que no es reomple no és viable". Afegeix que "sempre hi ha certa aigua que es perd per l'ús normal de la piscina, per esquitxades, el procés de filtració o evaporacions, de manera que una piscina que no es reomple no és viable, o ho és durant un període de temps molt curt".

La sequera ha deixat els embassaments catalans sota mínims.

El conseller d'Acció Climàtica David Mascort també ha informat que el govern ha encarregat al departament d'Interior que comenci a preparar el PROCICAT per si en algun moment hi ha risc d'abastiment d'aigua a les llars catalanes o als sectors estratègics.

Sense grans pluges a la vista, i amb una certa decepció per l'episodi de precipitacions de la setmana passada que finalment va tenir un impacte irrisori a les reserves d'aigua, el govern encara l'emergència tenint en compte moltes singularitats i fent limitacions molt concretes i atomitzades per sectors. La sequera es decretarà quan els embassaments estiguin al 16% de reserves, i a dia d'avui estan al 16,23%.

Cal tenir present que la fase d'emergència té 3 sub-fases, Emergència 1, Emergència 2 i Emergència 3, que són cada cop més restrictives. En poques setmanes entrarem a l'Emergència 1, que limita el consum per habitant i dia a 200 litres per persona. Aquests són els canvis anunciats avui pel govern.

Modificacions al pla de sequera

Piscines

- Les piscines cobertes inscrites al centre d'equipaments esportius de la Generalitat podran reomplir-se, és a dir, anar reposant l'aigua que es perd en el dia a dia. Queda prohibit omplir-les des de zero. L'aigua que s'utilitzi s'haurà de compensar amb un estalvi en els altres usos, que molt probablement comportaran el tancament temporal de dutxes, ja que és on més consum hi ha.

- Les piscines descobertes que s'utilitzin per la pràctica d'esports federats també es podran reomplir. Igual que en el cas anterior, l'aigua que s'utilitzi s'haurà de compensar amb un estalvi en els altres usos.

- Es podran reomplir piscines d'ús terapèutic a centres de rehabilitació, residències de gent gran o centres socials.

- No hi ha cap altra excepció. Amb l'entrada en emergència, les piscines dels hotels, els càmpings, balnearis, parcs aquàtics resorts, comunitats de veïns o particulars no es poden reomplir si no és amb aigua del mar.

- Queden exemptes aquelles instal·lacions que utilitzin aigua mineral de manantials, com és el cas d'aiguns balnearis de la comarca de La Selva). Aquestes explotacions són concessions que no depenen de l'Agència Catalana de l'Aigua

Els parcs aquàtics no podran reompir les seves piscines / Pixabay.

Reg als jardins i espais verds

- El reg de jardins i zones verdes es podrà fer amb aigua regenerada o freàtica -sempre que no perjudiqui l'abastament d'aigua de boca- en les fases d'emergència 1 i 2. Sempre es farà reg de supervivència.

- Els arbres monumentals de titularitat pública es podran regar amb aigua potable de la xarxa, i aquesta és l'única excepció que ho permet.

- Totes les zones verdes privades tenen prohibit el reg.

Reg als camps esportius

- Amb l'entrada en emergència queda prohibit el reg a camps esportius federats amb aigua potable. Si es fa servir aigua, haurà de ser sempre regenerada o del freàtic, i cada club s'haurà de buscar la vida per portar aquesta aigua a les instal·lacions si vol seguir regant la gespa, sigui natural o artificial.

- El volum d'aigua que s'utilitzi per regar els camps haurà de ser compensada amb un estalvi en altres usos de l'aigua dels clubs. Si, per exemple, es gasten 1.000 litres mensuals amb el reg (sempre, recordem, amb aigua freàtica o regenerada), s'han de compensar en el consum de dutxes i vestuaris.

La gespa de l'Estadi Olímpic de Montjuic s'haurà de regar amb aigua regenerada o procedent del freàtic. / NurPhoto

- Si s'entra en fase d'emergència 2, és obligatori que els clubs esportius tanquin les dutxes si volen regar

- Si s'entra en fase d'emergència 3, el reg queda completament prohibit sense exepcions.

Unificació de criteris en l'ús recreatiu de l'aigua

Amb l'entrada en emergència quedarà prohibit gastar aigua a les dutxes de la platja i als netejadors de peus. També queden prohibides les pistes de gel estacionals -l'única excepció són les que s'utilitzen per esport federat - i les festes de l'escuma i similars.

Cabals ambientals

Els cabals ambientals dels rius queden reduits a menys de la meitat. Són els fluxos d'aigua mínim per garantir la supervivència dels ecosistemes que en depenen. Al Ter, la Muga i el Llobregat es reduiran dràsticament però, segons fonts de l'ACA es garanteix en benestar d'aquests ecosistemes. Aquestes mateixes fonts recorden que, a la sequera el 2008, la reducció dels cabals va ser molt més dràstica.

En paral·lel, es permetrà fer arribar aigua a zones humides o llacunes on visquin espècies animals en perill d'extinció.

Oriol Soler Pablo

Oriol Soler Pablo

Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00