Els elèctrodes ja permeten que un malalt amb paràlisi cerebral pugui parlar
L'implant del primer xip de Neurolink, l'empresa d'Elon Musk, ha aixecat sospites sobre la manca de transparència i seguretat del procés. El cap del servei de neurología de l'Hospital del Mar, Pablo Villoslada explica que la tècnica no és nova i que dispositius com aquest ja s'utilitzen per tractar l'epilèpsia.
Entrevista al cap de neurologia de l'Hospital del Mar
16:36
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1706696060549/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
Els xips cerebrals fa més de 20 anys que s'utilitzen, però l'anunci d'Elon Musk ha tornat a col·locar aquesta tècnica al centre del debat. Des que es va fer públic que l'empresa del propietari d'X havia fet el primer implant a un ésser humà són moltes les veus crítiques que posen en dubte el procés i l'ètica de la tècnica utilitzada per Musk. El cap del servei de neurologia de l'Hospital del Mar, Pablo Villoslada, ha esvaït qualsevol ombra de dubte. En una entrevista a l'Aquí, Catalunya ha remarcat que cal diferenciar la investigació científica de la manera que té el magnat de publicitar el seu negoci: "darrere de la companyia -Neurolink- hi ha neurocirurgians i científics seriosos. Una altra cosa són els tuits de Musk". El neuròleg ha recordat que el projecte de Musk ha aconseguit el suport de l'agència americana del medicament i que per tant, està regulada pel govern: "si no s'han dit detalls del pacient, és perquè no es pot fer".
Parkinson, anorèxia i epilèpsia ja es tracten amb aquestes tècniques
Segons explica Villoslada en els darrers cinc anys les interaccions entre el cervell i la màquina han millorat moltíssim, es fan dispositius tipus xips que es col·loquen a l'os o sobre el cervell i tracten l'epilèpsia. El doctor, que havia treballat a la Universitat d'Standford, a San Francisco, ha relatat com gràcies a una tècnica similar, però amb elèctrodes, van aconseguir que un pacient amb paràlisis cerebral i sense poder parlar puguis construir frases: "vam connectar els elèctrodes del cervell amb l'ordinador i el vam entrenar a imaginar com es parla. Amb la intel·ligència artificial vam descodificar senyals i el malalt va acabar construint frases molt correctes.
Telephaty, el projecte de Musk
La idea del magnat és connectar el cervell a un ordinador i permetre que només amb els pensaments es pogués moure el ratolí o el teclat. Per tirar endavant el seu projecte va reclutar pacients amb tetraplegia o lesions de medul·la, havien de ser majors de 22 anys i comptar amb infermera. A un d'ells ja se li ha col·locat i de moment, l'única cosa que se'n sap és que evoluciona favorablement. Musk ha rebut moltes crítiques pel reclutament d'éssers humans i pels experiments previs amb micos que van morir durant el procés.