Sociedad

Els sectors econòmics afectats per les mesures contra la sequera critiquen la gestió de la Generalitat

Pere Aragonès presideix la reunió de la comissió interdepartamental que decretarà avui l'emergència per falta d'aigua

Imatge del pantà de Sau. EFE/Siu Wu / Siu Wu (EFE)

Barcelona

En els darrers dies, la Generalitat ha mantingut reunions amb diferents sectors econòmics per explicar-los com els afectaran les restriccions que es posaran en marxa amb l'entrada en emergència per manca d'aigua. Un cop escoltades les explicacions, hotels, càmpings i gimnasos critiquen la gestió realitzada pel Govern.

Des de dos quarts de deu d'aquest matí està reunida la comissió interdepartamental de sequera, presidida per Pere Aragonès, que està analitzant les últimes dades sobre les reserves d'aigua i que en decretarà l'emergència. Les noves mesures per estalviar aigua que suposa el nou escenari entraran en vigor quan es publiquin al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Els gimnasos volen decidir com estalviar

La patronal de gimnasos ADECAFF reclama al govern que els deixin triar a ells quines restriccions aplicar per estalviar aigua a les seves instal·lacions. L'Associació d'Empreses de Catalunya d'Activitat Física i Fitness acusa l'executiu de Pere Aragonès d'interferir en la llibertat d'empresa perquè els obliga a prendre unes mesures en concret per reduir el consum i reclama ajudes immediates si han de tancar les dutxes.

Aquesta patronal ha realitzat un informe sobre la sequera en què assegura que prohibir el servei de dutxes als centres esportius no evita el consum d'aigua perquè tothom es dutxa i les aixetes dels gimnasos són més eficients que les de casa. La gerent de l'associació ADECAFF, IOLANDA TORRES, diu que el govern interfereix en la llibertat d‟empresa i reclama que cada gimnàs pugui decidir d‟on redueix el consum d‟aigua.

Una altra associació d'instal·lacions esportives, GESTIONA, proposa dutxes de tres minuts per estalviar aigua. Aquesta associació ha impulsat una campanya amb què pretenen reduir un 25% del consum. Diuen que obligar-los a tancar les dutxes no soluciona el problema de la sequera i els farà perdre un 20% dels usuaris.

Hotels i restaurants demanen més claredat

Hotels i restaurants de la Costa Brava centre demanen més claredat al Govern amb l'emergència per sequera. El sector es demana, per exemple, com es controlaran els límits de consum amb els turistes. "¿Haurà de fer-ho l'establiment o bé la Generalitat? S'haurà de portar un registre?", planteja la gerent del Grup Costa Brava Centre, Judit Lloberol. El sector reclama que se li aclareixin els dubtes, i que es faci amb prou temps abans que reobrin els allotjaments. "Ens recorda una mica la Covid, quan rebíem les normatives d'un dia per l'altre", lamenta Lloberol. Hotels, restaurants i càmpings defensen que fan els deures, volen celeritat amb les ajudes anunciades i, sobretot, els preocupa la imatge que es pugui donar de la destinació portes cap a fora.

L'hotel Barcarola de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) és un dels establiments associats a la marca Costa Brava Centre. Situat a pocs metres de la platja de Sant Pol, fa temps que inverteix en mesures que permetin reduir el consum d'aigua. Més encara, amb el context de sequera actual.

La seva directora general, Ylonka van Veenendaal, explica que han instal·lat un dipòsit que els permet regular la pressió de l'aigua i, de retruc, reduir-ne el consum a les habitacions. Una mesura que també s'ha acompanyat amb la substitució de les aixetes perquè manin menys. A la piscina, l'aigua que hi ha ara està salada. Van Veenendaal explica que prescindir de la dolça els ha permès utilitzar menys productes químics –com el clor– i fer que el manteniment sigui menys costós. A més, per evitar que l'aigua s'evapori quan fa molta calor, l'hotel ha instal·lat una mena de coberta sobre la làmina de la piscina.

En paral·lel, el Barcarola també consciència els clients sobre la necessitat d'estalviar aigua. Quan els turistes es registren, se'ls explica que Catalunya viu immersa en sequera i se'ls demana contribuir a pal·liar-la, amb mesures com “no omplir banyeres o reutilitzar les tovalloles”.

En aquesta línia, el Barcarola també incentiva als clients regalant-los una consumició al bar de l'hotel per cada dia que demanen que no se'ls faci l'habitació. Així, precisa la directora, s'estalvia "tant l'aigua de netejar-les com de rentar les tovalloles". A més, van Veenendaal concreta que, per tancar el cicle, treballen amb una bugaderia "que utilitza aigua regenerada".

Sota el nom de Costa Brava Centre es reuneixen fins a 350 establiments (entre hotels, restaurants, càmpings i altres allotjaments). El seu gerent recorda que ja fa temps que tots van alhora per reduir el consum d'aigua i sensibilitzar els turistes. I especialment, a partir de l'estiu de l'any passat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00