Què t'hi jugues!
Fútbol | Deportes

Petr Cech: "Vaig poder fitxar pel Barça l'any 2003"

Al 'Què t'hi Jugues!' parlem amb l'exporter del Chelsea o l'Arsenal entre d'altres equips, i protagonista d'un gol històric pel Barça: el d'Andrés Iniesta a Stamford Bridge

Petr Cech: "Vaig poder fitxar pel Barça l'any 2003"

Barcelona

Avui al 'Què t'hi Jugues!' hem parlat amb una llegenda de la porteria; un porter que ha guanyat la Champions, l'Europa League, ha guanyat fins a quatre vegades la Premier League, va ser el primer porter que va arribar a les 1.000 aturades, el porter amb més porteries a zero de la Premier i, de fet, en una temporada li van marcar només 15 gols. És Petr Cech, que es va retirar del futbol al 2019, però en aquests anys també ha treballat a l'estructura esportiva del Chelsea.

A més, al porter txec li encanta estudiar, l'any passat va fer un Màster a Ginebra i ara segueix amb el seu doctorat a Roma, mentre també s'està treient el títol d'entrenador de la UEFA. Actualment està jugant a hoquei gel; és jugador dels Oxford City Stars, de la Segona Divisió del Regne Unit, i ara també està ajudant als Belfast Giants, de la Primera Divisió, perquè necessitaven un porter i han demanat la seva cessió. Al 'Què t'hi Jugues!' hem pogut parlar amb Petr Cech per analitzar la seva carrera.

L'any 2012 Petr Cech va jugar la final de la Champions contra el Bayern, i la va guanyar, i al 'Què t'hi Jugues!' ha explicat una anècdota: "la tarda abans del partit, quan estàvem a l'hotel, jo vaig voler fer migdiada, però no vaig poder, tenia massa informació al cap i no vaig poder parar un moment sense pensar en el partit. Em vaig voler relaxar una mica i vaig començar a tocar la bateria durant gairebé dues hores. Aquest moment em va salvar la vida perquè vaig estar dues hores sense pensar en el partit".

L'Iniestazo

Els culers recordaran, i molt, a Petr Cech perquè era el porter del Chelsea el dia que Andrés Iniesta marca un golàs a Stamford Bridge per enviar el FC Barcelona a la final de la Champions League. Andrés Iniesta li ha deixat un missatge a Petr Cech a través del 'Què t'hi Jugues!': "vaig tenir la sort de que la pilota anés allà, perquè tenint-te a tu allà a la porteria, tot el que hi anés ho podies parar. A vegades la moneda cau per un cantó i altres per un altre".

I Petr Cech li ha contestat, als micròfons de SER Catalunya: "Andrés és molt bona gent, competeix dur, però és molt net. Quan vas a veure un partit de futbol, sempre vols veure un jugador com Iniesta, Messi o Xavi. Això és el futbol. Veure sempre que els protagonistes que juguen amb la pilota són tan intel·ligents, tenen la tècnica i poden fer les coses que els altres no poden. Andrés és un jugador i una persona espectacular".

Encara sobre aquell gol, Petr Cech ha explicat que fins i tot va arribar a calcular els mil·límetres que li havien faltar per poder arribar a aturar aquella pilota. "Vaig estar molt a prop de la pilota, a 6mm. Gairebé vaig tocar la pilota, però quan tens un xut perfecte, en un moment com aquelll... què pots fer? A vegades aquesta és la vida del porter, tu saps que si tens a algú que tira perfecte, la porteria és molt gran, hi ha un espai enorme a cobrir".

Quan va poder fitxar pel Barça

Petr Cech ha explicat als micròfons del 'Què t'hi Jugues!' de SER Catalunya que va haver-hi un moment de la seva carrera que va poder fitxar pel Barça. "Va ser l'any 2003. Eren les eleccions presidencials al Barça i el meu agent em va dir que si guanyava un dels oponents de Laporta, l'entrenador que tenia preparat deia que el primer fitxatge podia ser jo", ha explicat Petr Cech, qui ha recordat: "però quan ell va perdre les eleccions, el meu agent ja em va dir: 'mala sort, no vas a Barcelona'".

A més, el porter txec ha dit: "jo sabia que si Laporta no guanyava tenia una oportunitat d'anar al Barça, però al final ell va guanyar les eleccions".

Per què jugava amb un casc?

La imatge més característica de Petr Cech és veure'l jugar a futbol amb un casc. El porter txec es va fracturar el carni al 2006 en un partit contra el Reading i al 2008 va xocar amb un company i li van haver de posar 50 punts de sutura. "A vegades forma part del futbol", ha recordat Cech, qui ha detallat: "amb la lesió al cap hi havia una gran possibilitat que no tornés a jugar a futbol. Saps que t'has de preparar per si arriba el moment i el doctor et diu que no pots tornar a jugar o per si jo tenia por de tornar al camp".

A més, Petr Cech ha recordat d'aquell moment: "jo vaig fer tot el que vaig poder per tornar, em volia donar una possibilitat de tornar a jugar a l'esport que estimo i vaig tenir la sort de que tot va anar bé i vaig poder tornar. És veritat que havia de jugar amb casc, però vaig estar content de tornar". A més, el porter txec ha explicat que ell no recordava res, que hi ha tres o quatre dies dels que no recorda res, i que va començar a recordar coses quan el van anar a veure els seus companys a l'hospital. "Era un avantatge per a mi, perquè no pots tenir por d'una cosa que no recordes", ha afirmat.

La importància dels idiomes

Petr Cech ha atès els micròfons del 'Què t'hi Jugues!' de SER Catalunya en una entrevista que ha fet en castellà. "Vaig aprendre espanyol jo sol, perquè en un partit com a porter has de tenir una bona comunicació", ha explicat el porter, qui ha detallat: "el més important per mi era que dins del camp la gent m'entengués bé i fora del camp també és millor quan pots entendre a la gent que arriba al club i que ve de fora. És molt millor si tens aquesta connexió de l'idioma".

A més, Petr Cech ha explicat una anècdota: "al 2006 amb Jose Mourinho al Chelsea vam fitxar a Asier del Horno, ell no parlava anglès en aquell moment i per ell era complicat el que es deia al camp. Jo li vaig demanar a Mourinho que em digués les paraules importants per utilitzar durant el partit perquè ell es sentís més còmode. Tenia una llista de 20 paraules que podia utilitzar, les vaig aprendre i a partir d'aquí vaig voler aprendre més". En total el porter txec parla cinc idiomes: txec, anglès, espanyol, alemany i francès.