Què t'hi jugues!
Fútbol | Deportes

Debat de l'Estat de la Nació Barcelonista: "Si no competeixes per la Champions perds molts diners i visibilitat"

Setè debat sobre l'actualitat barcelonista amb Guillem Graell (exdirector de Marca del Barça) i Cinto Ajram (excap de patrocinis del Barça). Enregistrat al restaurant Belbo Terrenal de Barcelona

Barcelona

Els ex executius del Barça Guillem Graell i Cinto Ajram son els protagonistes del setè Debat de l'Estat de la Nació Barcelonista, una secció mensual del 'Què t'hi Jugues' dedicada a l'anàlisi del model de gestió i de l'actualitat barcelonista que va arrencar amb una conversa entre dos exdirectius del club culer, Albert Perrín i Toni Freixa, que va continuar amb una segona tertúlia entre tres caps de comunicació dels darrers anys, Jordi Badia, Xavi Martín i Albert Roura, que va seguir amb un debat entre l'exvicepresident Carles Vilarrubí, l'excandidat Víctor Font i l'empresari Jaume Roures, que durant el mes de novembre va tenir com a actors els exvicepresidents Joan Franquesa i Manel Arroyo i que va tancar l'any amb els cuiners Fermí Puig i Jordi Jacas. El primer debat de l'any el van protagonitzar els exconsellers del Govern de la Generalitat Ernest Maragall, Quim Forn i Antoni Castells.

Graell i Ajram, experts en la construcció de marca, consideren necessari i obligatori competir esportivament per la Champions League i, també, ser al proper Mundial de Clubs que organitzarà la FIFA l'any 2025 perquè el valor del Barça no se'n ressenteixi. "Si no competeixes per la Champions perds molts diners i visibilitat. La marca se'n ressenteix sense cap mena de dubte. La marca creix perquè et veuen i allò que veuen agrada", diu Graell, que fou Cap de la Marca Barça entre el 2017 i el 2021.

"Visualitzo el Barça com dos trens que van a dues velocitats: la velocitat de la piloteta i la velocitat de l'empresa. Si volem competir contra els grans clubs i les grans alternatives d'oci, Netflix o Circ du Soleil, això passa per ser diferent i guanyar. Les noves generacions se senten atretes per qui guanya o per qui genera un contingut extraordinari", opina Ajram, Cap de Patrocinis del club entre el 2016 i el 2017 i nomenat -tot i que va renunciar- al càrrec de Director Comercial amb Joan Laporta l'any 2021.

Marca de roba pròpia

Tots dos executius consideren l'opció de fer una marca de roba pròpia al club com una alternativa atractiva, però que necessita de paciència i inversió. "Fer una marca propia té avantatges, però requereix de planificació i múscul. Les samarretes es fan a dos anys vista, per tant, necessites que l'organització miri a dos anys vista", exposa Graell, que recorda que les juntes directives necessiten els diners d'un patrocinador com Nike pels comptes del club a curt termini.

Per a Ajram, "fent una marca pròpia controles el producte que fas i tens més marge, però tens el hàndicap dels punts de distribució. On la compres? Potser la samarreta te l'hauria de fer Inditex o Uniqlo, que tenen milers de botigues a tot el món".

Messi afecta positivament qui el fitxa

Un dels grans dubtes que ha envoltat el barcelonisme en els últims anys és el paper que ha jugat la sortida de Leo Messi en la caiguda de la marca Barça, que ha passat de ser la primera més valorada del mon segons la revista Forbes a ser la tercera, superada pel Reial Madrid i el Manchester United. Per a Graell, al Barça no li haurà afectat tant com al PSG o a l'Inter Miami: "Normalment el que passa és que quan un jugador marxa, el receptor té una pujada de marca important. Li va passar al PSG i ara a Miami està tenint una bomba molt gran. Tu no tens per què perdre. Que Messi se n'anava era una qüestió de només saber quan, perquè tots marxen. L'altra cosa és el com. Com es va perdre té un impacte reputacional, però medir-ho és impossible".

"Ens faríem trampes", diu Ajram, que també ho veu impossible. Ara bé, allò que sí que diu l'exdirector de patrocinis del club és que hi ha jugadors, com Messi, que tenen molta més projecció a les xarxes socials que els equips on juguen. "Al Barça vam arribar als 100 milions de seguidors a les xarxes i Messi en tenia el doble. La gent segueix jugadors i, en conseqüència, l'entorn on juga".

Com afecten el Barçagate i el cas Negreira a la marca?

Per a tots dos executius, afecta molt. No és agradable trobar-s'ho. "El futbol ha de jugar un paper de divertimento. Barçagate, Negreira i vendes no cobrades van en contra de l'afició i de la construcció de marca", diu Graell, que va patir des de dins el club l'explosió del cas Barçagate.

Adrià Soldevila

Redactor de Deportes de SER Catalunya. Cubriendo...