Anna Caula: "El Cas Rubiales va trencar la mirada, vam començar a parlar de les coses en profunditat"
Al 'Què t'hi Jugues!' parlem amb la Secretària General de l'Esport i repassem els èxits i creixement de l'esport femení
Anna Caula: “El Cas Rubiales va trencar la mirada, vam començar a parlar de les coses en profunditat”
Barcelona
L'esport català viu un creixement sense precedents de dones esportistes federades. Les llicències han crescut un 20% de l'any 2021 al 2023. Tot plegat, en un darrer any on s'han aconseguit èxits en totes les disciplines i amb un fet que va marcar un abans i un després: el petó no consentit de Rubiales a Jenni Hermoso. "Crec que la mirada amb el Cas Rubiales es va trencar, vam començar a parlar de coses amb profunditat i el més important és parlar-ne molt", ha dit Anna Caula, secretària general de l'Esport, al 'Què t'hi Jugues!'. "En fase adolescent el 70% de dones abandonen l'esport i un 40% d'homes fan el mateix, hem de trobar la manera de canviar-ho", ha remarcat Caula i ha anunciat que s'està preparant un estudi pioner per trobar el perquè de les dades.
"Hem de transformar, hem de sacsejar i hem d'innovar. Durant aquesta legislatura s'ha multiplicat per 10 l'ajuda econòmica a l'esport femení. Quan tu impulses projectes i ajudes, la gent s'hi suma", ha reflexionat. "També com a famílies hem de fer una reflexió. Sol passar que quan passes a secundària comences a escoltar 'centra't en els estudis perquè al món de l'esport no et podràs guanyar la vida'. Hem d'inculcar que no fem esport per guanyar-nos la vida, fem esport perquè és quelcom impressionant, és salut física, mental, etc.".
El FC Barcelona, l'Espanyol i l'Europa han estat sancionats per no tenir un Pla d'Igualtat, una decisió que Anna Caula ha definit com a "injusta". "No es tracta d'inundar els clubs de protocols. Nosaltres intentem acompanyar a totes aquestes entitats perquè evolucionin: posant-los-hi les coses fàcils. No és just posar la picota al Barça per un document tècnic quan han trencat el sostre de vidre, ha visibilitzat, l'aposta econòmica ha sigut brillant i potent i tota la seva estructura ha treballat a favor de tot això", ha conclòs.
Les dades del creixement del futbol i el bàsquet femení
En el cas del futbol, en els últims 3 anys les jugadores federades s’han pràcticament doblat. La temporada 20-21 estàvem prop de les 12.000 jugadores federades, i en l’actualitat n’hi ha 20.523. En conseqüència, també han crescut els equips femenins. Hem passat de 407 la temporada 20-21 a 1218 en l’actualitat. Per tant, també més del doble d’equips. Malgrat l’evolució, les dones continuen representant poc més del 10% dels futbolistes catalans. La situació al bàsquet és lleugerament millor. Al juny del 2023 es va arribar al màxim històric de fitxes femenines, amb més de 28.000. Però continuen sent minoria: només una de cada tres llicències correspon a una dona.
Queden deures pendents en les figures d'entrenadores, àrbitres i directives. Pel que fa a les entrenadores de futbol, també s’han doblat les xifres, però ha calgut més temps. Del 2017 a l’actualitat hem passat de 338 entrenadores a 651. Al bàsquet, per exemple, representen un 21% amb un total de 1391 entrenadores. En l’arbitratge de futbol, les dones continuen tenint un paper residual, tot i que la situació comença a canviar. El 2008 representaven un 2% i han crescut fins al 6% en l’actualitat. Al bàsquet es milloren lleugerament les xifres amb una representació del 15% del total. I si donem un cop d’ull a la direcció dels clubs, en el cas del futbol només el 10% dels clubs estan presidits per dones (128 de 1325). Al bàsquet la presència de dones a les juntes ha crescut lentament fins a arribar a un 28%.