Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Montse Puig Antich: “L’última vegada que vam veure el Salvador vam intentar no plorar”

La germana d’un dels últims presos executats pel garrot vil recorda el seu empresonament

Llapis de Memòria amb Montse Puig Antich

Llapis de Memòria amb Montse Puig Antich

55:48

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1710170823459/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Avui hem vingut a connectar un “Llapis de Memòria” molt especial a l’edifici que era la presó Model de Barcelona, un centre penitenciari on s’hi ha viscut molt de dolor. Hi van haver molts anys que aquí s'hi tancaven persones per tenir idees pròpies, persones que tractaven amb una violència desmesurada. Tot això, en una època on aquesta violència i la vulneració dels drets humans eren habituals, tant aquí dins com a fora. Això, fins que l'any 2017 aquesta presó va tancar les seves portes i es va convertir en un Centre Cultural.

La Model

Després de l’empresonament d’en Salvador, la seva família el visitava dos dies a la setmana, durant vint minuts cada cop. “Ens podíem veure però no tocar”. La Montse, una de les seves germanes explica com, a l’hora de parlar, ells ho feien en català i una veu autoritària, que pertanyia a algun dels guàrdies, sonava per un altaveu demanant que ho fessin en castellà: “No ens n’adonàvem i ja hi tornàvem”.

La dona també recorda com era el seu germà: “Teníem dos Salvadors. El germà i el polític”. Com a germà era “rialler, gens agressiu i molt de consensuar”.

Els advocats del Salvador van estar treballant fins a l’últim moment, intentant impedir l’execució. La Montse i les seves germanes van estar amb el Salvador durant les últimes hores. “Vam intentar no plorar. Vam estar molt ferms i molt sencers”. Quan elles van haver de marxar, el seu germà es va acomiadar amb un “ens veiem aviat”. La següent vegada que el van veure sortia amb el furgó funerari després de l’execució.

Recordant el Salvador

Després de l’assassinat la Montse diu que van passar “uns anys de silenci absolut”, incloent-hi els familiars. Cadascú va tornar a les seves vides i van deixar el tema a part. Això fins que els van venir a buscar per fer un llibre, un programa a TV3 i, posteriorment, una pel·lícula.

Va costar una mica a la Montse poder tornar a passar a prop de la Model, però amb els anys s’hi va acostumar. Si veiés que la presó ha passat a ser un centre cultural, creu que “el Salvador estaria molt content, igual que nosaltres. Però ho va pagar massa car”.

El programa

El 'Llapis de Memòria' és un programa conduït per Òscar Moré de dilluns a dijous, de 15h a 16h, a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel 'Llapis de Memòria', hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00