Els trens d'alta velocitat passaran per l'interior de la nova estació de la Sagrera a finals d'aquest any
Les obres avancen i ara es treballa en l'estructura que aguantarà la coberta que serà singular, amb forma de piràmide invertida.
Barcelona
A finals d'aquest any, tots els trens d'alta velocitat passaran ja per l'interior de la futura estació de la Sagrera, a Barcelona. Encara no s'hi aturaran, però els veïns deixaran de veure combois en superfície. Les obres avancen i ara s'ha començat a treballar en l'estructura que aguantarà la coberta d'aquest edifici. Serà, segons els tècnics, "singular" i la formaran vuit mòduls en forma de piràmide invertida, formats per gairebé 300 bigues que permetran l'entrada de llum natural.
Ara mateix, els trens d'alta velocitat circulen en superfície i per una sola via al seu pas per la Sagrera. Els tècnics de l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries calculen que, a finals d'aquest any, ja ho podran fer per l'interior de l'estació, de manera, que ja no passaran trens a l'aire lliure per aquesta zona. Recordem que les línies de Rodalies ja circulen també per dins de l'estructura de l'edifici intermodal.
A finals d'aquest any, també es podran utilitzar 4 de les 10 vies de la zona logística de la Sagrera, un espai pensat per fer un mínim manteniment als trens, per netejar-los, fer canvis de tripulació, pujar el catering, etc. Això servirà per descongestionar l'estació de Sants perquè ara aquestes operacions s'han de realitzar des de la mateixa andana on pugen i baixen els viatgers.
Adif treballa amb la previsió que, a partir del 2026, ja estiguin en funcionament totes les vies d'alta velocitat per l'interior de l'estació de la Sagrera.
Una coberta especial per la gran estació intermodal
Les obres de l'estació avancen i en aquests moments s'ha començat a treballar en l'estructura de la coberta. S'ha buscat un disseny singular, en aquest cas, 8 mòduls en forma de piràmide invertida que maximitzaran l'entrada de llum natural a l'edifici.
"És una coberta d'extrema complexitat. Una fita de l'enginyeria civil per la precisió amb què s'estan col·locant totes les costelles i totes les plaques", ha explicat el cap de construcció de l'operació de la Sagrera, Alberto Alcañiz. El subdirector de construcció d'Adif, José Vicente Romero, ha assegurat que la Sagrera és l'obra d'enginyeria més gran que s'està fent a l'Estat: "També és l'obra que més està certificant a Espanya". Romero ha detallat que, en els últims dos anys, s'està certificant entre 9 i 10 milions d'euros al mes.
Quan acabi la fase de la coberta, que s'ha presentat aquest dijous, a sobre d'aquell nivell es farà la llosa que ha d'unir la Sagrera i Sant Andreu, amb un gran parc per sobre de les vies.
Un servei únic a Espanya
Els responsables de l'obra també han volgut destacar el que han definit com un servei "únic" a l'Estat: la Sagrera tindrà una zona logística per a la neteja, gestió de personal, reposició de càtering i aparcament de combois. A la nova estació, hi haurà deu vies reservades per a aquest servei.
Pel que fa a l'entrada en funcionament de l'estació, i a l'arribada de passatgers, els responsables d'Adif no han concretat quan serà. De fet, han dit que "depèn del projecte d'arquitectura i instal·lacions", que no és competència directa de l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries.