L'any 2050, la meitat dels catalans tindran alguna al·lèrgia
A Catalunya, les al·lèrgies més freqüents són les respiratòries: la rinitis afecta més del 20% de la població, i l'asma, més del 10%
L'any 2050, la meitat dels catalans tindran alguna al·lèrgia
Barcelona
La sequera farà més greus les al·lèrgies aquesta primavera. I és que malgrat la manca d'aigua i les altres temperatures, les plantes han deixat anar el pol·len habitual durant l'hivern i ho faran fins a l'estiu. "La temporada ha començat forta, aquesta primavera tornarà a ser dura pels al·lèrgics", qui ho diu és Albert Roger, cap de la Secció d'al·lergologia de l'Hospital Trias i Pujol de Badalona i director del Centre Roger d'Asma i Al·lèrgia de Barcelona. Les condicions mediambientals com la sequera, que se sumen actualment a altres fenòmens com la contaminació, faran que aquest any les al·lèrgies siguin més agressives. Avui dia, un de cada quatre catalans és al·lèrgic a alguna cosa. Però les previsions apunten que de cara al 2050, ho serà la meitat de la població catalana. "El que hem de veure és com hi donem resposta", diu Roger.
L'important, segons l'expert, és el diagnòstic: "perquè que un pacient digui que és al·lèrgic al pol·len serveix de ben poc, el més fonamental és saber a què, a quin tipus de pol·len: plataner, xiprer...". El metge afegeix que cada cop hi ha pacients amb múltiples sensibilitzacions, fet que complica els casos i trobar el tractament per a cada cas. A Catalunya, les al·lèrgies més freqüents són les respiratòries: la rinitis afecta més del 20%, i l'asma, més del 10% de la població.
La prevenció és fonamental
A Catalunya, l'altra gran causa d'al·lèrgies són els àcars de la pols, que hi són tot l'any, no només a la primavera. Albert Roger fa una crida a la població a dirigir-se al metge en cas de tenir sospites de patir alguna al·lèrgia, perquè la detecció a temps pot evitar no només un empitjorament sinó també l'aparició d'altres afectacions similars a altres elements. Posa l'exemple de la rinitis, la més freqüent a Catalunya: "Molts pacients comencen amb aquesta al·lèrgia, que és la més freqüent: mocs, tossera, esternuts, ulls vermells... Si no s'actua, un de cada tres afectats acaba desenvolupant asma". Els factors que expliquen que cada cop hi hagi més al·lèrgics són múltiples: des de genètics, ambientals i fins i tot d'higiene: "El sistema immunològic, tradicionalment ha lluitat contra virus i bacteris. Ara, en el món occidental i més net, el sistema 's'avorreix' i el que fa és una hiper resposta a un al·lergen del nostre ambient".
Les plantes i el pol·len
En períodes de sequera les plantes posen més esforços en reproduir-se, és a dir, en fer flors i, per tant, alliberen més pol·len. Per això, aquesta primavera tornarà a ser dura pels al·lèrgics. Tot i això, aquestes previsions poden canviar. Haurem d'estar pendents de la intensitat vent i de com mogui el pol·len per l'aire. Sigui com sigui, els captadors superen ja les mitjanes històriques registrades des del 1994.
Laura Estrada
Periodista, part de l'Aquí Catalunya i del podcast...