Reci-CLAR!
Actualidad

Per un sector dels residus en femení

L’Agència de Residus de Catalunya treballa per incrementar la participació de les dones i avançar cap a la paritat de gènere

Per un sector dels residus en femení

Per un sector dels residus en femení

01:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1710505457705/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

La representació paritària d’homes i dones a les empreses de residus encara és un repte: només hi ha una dona contractada per cada cinc llocs de treball. Aquest percentatge es troba, a més, per sota de la mitjana del sector de la indústria de Catalunya. L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) treballa per incorporar la transversalitat de la perspectiva de gènere en l’àmbit dels residus i la promoció d’accions específiques per a les dones. Tot plegat gràcies a la tasca que duu a terme l’Observatori de Residus i de Perspectiva de Gènere, que depèn de l’Àrea d’Informació de l’ARC.

ENTREVISTA. Elisabet Alier: "El paper i el cartró son 100% reciclables"

02:06

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1672139869521/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

En les tasques i responsabilitats del personal de les empreses de residus s’observen diferències en funció del gènere. La feina de les dones està centrada principalment en treball administratiu, d’oficina o bàscules. En canvi, els homes estan en l’àmbit tècnic: àrees de manteniment a plantes o operacions. En els càrrecs directius s’accentua encara més aquesta desigualtat de gènere on les dones estan limitades a una clara minoria.

Aquesta desigualtat també es trasllada a les llars. Elles acostumen a ser les responsables de la prevenció de residus i del reciclatge, de la compra dels béns bàsics per al consum diari i tenen una major consciència ambiental i una participació més activa en la prevenció i el reciclatge. D’altra banda, ells solen ser els encarregats de llençar les escombraries, tenen una predisposició a comprar articles de preu alt amb una vida útil més llarga i tendeixen a considerar que la prevenció de residus i el reciclatge no són cosa seva.

Accions de l’ARC per promoure i visibilitzar les dones en el sector dels residus

Empoderament de les dones del sector: es promou l’accés de les dones a llocs de presa de decisions com, per exemple, amb l’apartat web de l’ARC per conèixer les dones del món dels residus o l’organització de la jornada “Residus en femení”. Així es promociona que cada vegada hi hagi més dones en càrrecs directius.

Formació i sensibilització: l’Institut Català de les Dones (ICD) impartirà una formació-sensibilització que es pot promocionar a través les organitzacions de tractament i gestió de residus (Gremi, ACITRE, Col·legi Ambientòlegs).

Implicació de les empreses del sector de la gestió dels residus: a través d’una autoavaluació s’establiran indicadors que permetran avaluar el grau d’igualtat de gènere entre les empreses del sector dels residus amb presència destacable a Catalunya. Serà una eina de mesura i avaluació per tenir en compte tant en la contractació pública com en les subvencions.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00