Tot és ComèdiaTot és Comèdia
Ocio y cultura

'Young Adult', la literatura de crispetes que triomfa

Factura el 17% del total de vendes del sector del llibre

ENTREVISTA. Crush Fest

ENTREVISTA. Crush Fest

16:29

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1710602294818/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

El cap de setmana del 16 i 17 de març, la facultat de filologia de la Universitat de Barcelona va acollir el 'Crush Fest', el primer festival de literatura 'Young Adult' que es celebra a Espanya. Un gran esdeveniment que ha unit als escriptors nacionals i internacionals més importants del gènere amb els seus seguidors. Al 'Tot És Comèdia' hem aprofitat la ben entesa per saber-ne més sobre la literatura 'Young Adult' xerrant amb el Tomàs Casals, cofundador de Bookish –la plataforma de subscripcions literàries que ha organitzat el 'Crush Fest'-, i amb l'Alena Pons, escriptora, traductora, editora i creadora –juntament amb la il·lustradora Laia López- de 'Royalty Witches', una trilogia d'aquest gènere que arrasa en vendes i s'ha convertit en tot un fenomen mundial.

Què és la literatura 'Young Adult'?

"Va començar sent literatura juvenil, però ha anat evolucionant i arribant a un públic molt més ampli, que busca lectures on trobi el que es coneix com a 'pimientos' -trames picantones-, i temàtiques que els interpel·len de molt a prop. Actualment, diria que la literatura 'Young Adult' és consumida principalment per un target que va des dels quinze anys fins als quaranta-cinc", ens diu l'Alena, que també remarca que, tot i que el 'Young Adult' abasta el 17% del total de vendes del sector del llibre, "continua sent un gènere menyspreat a escala mediàtica i per part d'altres gèneres literaris, que se'l miren amb altivesa". Malgrat aquest desdeny, l'èxit del 'Young Adult' trenca amb prejudicis molt establerts a la nostra societat, com el que afirma que els joves d'avui dia no llegeixen.

"Jo faig crispetes".

"Jo vull que la gent s'ho passi bé llegint-me. Que llegeixin els meus llibres mentre mengen crispetes. Que es morin de ganes de continuar passant les pàgines i sense adonar-se'n se'ls facin les quatre de la matinada... en definitiva, jo faig literatura de crispetes i salseo, i si algú considera que això no és alta literatura, doncs molt bé per ell". A més, tant l'Alena com el Tomàs han volgut subratllar la comunitat de fans de la literatura 'Young Adult': "Són un públic superagraït: llegeixen llibres de més de cinc-centes pàgines en una sola nit, interactuen amb nosaltres per les xarxes socials, ens regalen polseres, no es perden cap presentació... realment, ens fan sentir molt afortunats de tenir-los a la vora".

Bookinfluencers, Booktokers i Royalty Witches.

La influència dels prescriptors de llibres a les xarxes socials –els bookinfluencers i els booktokers-, especialment a Tik Tok, és un element clau en l'engranatge de la literatura 'Young Adult'. "Jo crec que són una peça que també explica el gènere. El 'Young Adult' no tindria ni la meitat d'èxit sense l'aparició del canal de les xarxes, que és el que ha popularitzat als autors i ha potenciat el vincle entre ells i els lectors", diu en Tomàs Casals. L'Alena ha viscut aquest boom 2.0 en primera persona amb la trilogia –la tercera part encara no ha estat publicada- 'Royalty Witches': la història, explicada grosso modo, de quatre noies aparentment normals, que resulta que són bruixes i competeixen en un torneig mundial de bruixeria.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00