Salud y bienestar | Ocio y cultura

L'Hospital de Sant Pau redueix al 3% el risc de limfedema per l'extirpació dels ganglis de l'aixella en casos de càncer de mama

Actualment, aquesta greu seqüela de la cirurgia oncològica mamària afecta el 30% de les pacients arreu del món

Cicatriu d'una mastectomia(Getty Images)

Barcelona

L'Hospital de Sant Pau de Barcelona s'ha convertit en l'unic centre d'Europa que, en una sola operació, extirpa un càncer de mama, fa la reconstrucció del pit i també la (reconstrucció) del sistema limfàtic. D'aquesta manera, pràcticament elimina el risc de patir limfedema, la seqüela més greu de les mastectomies en què cal treure també els ganglis de l'aixella.

Des de fa tres anys, Sant Pau aplica una nova cirurgia oncològica, que consisteix en planificar l'extirpació completa del tumor, la reconstrucció immediata de la mama i la del sistema limfàtic per minimitzar al màxim possible. "Amb aquest abordatge, que es fa amb robot, evitem l'aparició del limfedema a 97 de cada 100 pacients. O sigui que passem d'un risc del 32% -que és el percentatge habitual als centres de tot el món- a només un 3%. Són deu vegades menys", explica el doctor Jaume Masià, director del Servei Mancomunat de Cirurgia Plàstica Hospital de Sant Pau-Hospital del Mar.

Limfedema: una seqüela molt invalidant

El limfedema es caracteritza per l'acumulació patològica de líquids procedents del sistema limfàtic quan les vasos per on habitualment circulen queden alterats per l'extirpació dels ganglis. El braç es fa molt gros i la pacient no el pot moure. "Comporta una limitació funcional molt gran, no poden ni vestir-se soles, per exemple. A banda, hi ha l'afectació que té en altres àmbits, com el laboral i el familiar, i evidentment l'impacte emocional".

També comporta un risc immunològic important, ja que pot provocar infeccions greus, que moltes vegades requereixen ingrès hospitalari i, fins i tot, poden acabar generant sepsis, amb risc vital per a la pacient.

En tres anys, l'Hospital de Sant Pau ja ha tractat amb aquest nou procediment unes vuitanta dones i ha pogut validar la pràctica. "No podíem fer públics els resultats abans perquè el limfedema no apareix immediatament després de l'extirpació dels ganglis de l'aixella, sino que sol declarar-se passats entre un i tres anys de la cirurgia", diu Masià.

Susanna Ruiz

Periodista. Animals i llibres.