Sociedad | Actualidad

Ubasart diu que l'evolució del pres de Mas d'Enric feia "difícilment previsible" el seu atac

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart diu al Parlament que igualment revisaran els perfils dels reclusos que tenen accés a la cuina

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, assegura que el reclús que va matar una cuinera tenia una evolució "favorable" i res feia preveure el seu atac. Foto Mariona Puig / ACN

La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha dit en la seva compareixença a la Diputació Permanent del Parlament de Catalunya que era "difícil" preveure que el pres de Mas d'Enric acabaria matant la cuinera del centre penitenciari perquè el seu comportament sempre havia sigut "correcte" i, a més, havia anat evolucionant. Ha explicat que complia amb els requisits per treballar a la cuina perquè la junta de tractament, els professionals encarregats de determinar el tractament que ha de seguir un reclús, havien considerat que el seu risc de reincidència era baix. La consellera no ha donat detalls sobre què va passar el 13 de març, quan el pres va matar la cuinera i després es va suïcidar.

Ubasart ha fet un repàs per la trajectòria del pres i, segons ha dit, en els vuit anys que va estar a la presó es va veure involucrat en un únic acte violent. Va ser l'octubre del 2023, quan va donar un cop de puny a un company. En aquell moment ja estava treballant a la cuina, però va deixar d'exercir aquesta activitat com a càstig per l'acte de violència que Ubasart assegura que va ser un "fet aïllat i excepcional en tota la seva trajectòria penitenciària". Més tard, el gener del 2024, va tornar a la cuina perquè així ho va demanar el personal del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), amb l'aprovació de la junta de tractament.

La seguretat a les cuines

Sobre les mesures de seguretat de les cuines de les presons, Ubasart ha explicat que les eines i ganivets estan custodiats dins d’un armari al búnquer de funcionaris. Quan els interns entren a la cuina després de canviar-se de roba van a recollir les eines necessàries per fer la seva feina, i el funcionari del búnquer les entrega amb el degut registre d’identitat. Al finalitzar el torn de treball els interns han de retornar els estris de treball i ningú pot sortir de l’establiment fins que es recompten les eines i ganivets de l’armari de custòdia. Així mateix, els interns han de passar per detectors de metalls tant a l’entrada com a la sortida del torn. Al llarg del torn, a la cuina, hi ha presència de personal de règim interior per exercir tasques de vigilància i manteniment de la convivència.

Mesures per augmentar la seguretat

Per millorar la seguretat a les cuines, Ubasart ja va explicar dimarts que immediatament s’augmentarà el personal funcionari de vigilància, que es reforçarà el personal de cuina perquè mai es quedi un treballador sol i que es reforçaran els sistemes d’emergència, facilitant dispositius de comunicació i polsadors d’alerta. Per a les pròximes setmanes es revisaran els protocols i els espais conjuntament amb el personal, el CIRE participarà en les reunions de les juntes de tractament i es formarà al personal del CIRE sobre els nous perfils d’interns i formes d’atenció i treball als centres penitenciaris. Per últim, Justícia modificarà una circular del 2002 per avaluar i revisar el nivell de risc dels diversos serveis auxiliars del CIRE, cosa que tindrà un impacte en el perfil d’interns que poden accedir a cada servei.

A banda, la consellera ha reiterat les mesures més estructurals per millorar la vida a les presons, com l’augment de personal o el desplegament de les unitats d’intervenció especialitzada per als interns menys adaptats.

La compareixença d’Ubasart a la Diputació Permanent del Parlament, al costat del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, ha començat amb un minut de silenci de tots els assistents. La consellera ha donat altre cop el condol a la família i companys de la víctima i ha repassat la trajectòria del reclús que es va suïcidar després de matar la cuinera.