La salut mental de la gent gran, assignatura pendent
Psicòlegs, psiquiatres i geriatres demanen unitats especialitzades en l'atenció a les persones d'edats avançades
Barcelona
Experts de tot l'Estat demanen la creació d'unitats especialitzades en la salut mental de la gent gran. Ara mateix a Espanya només n'existeixen dues, una de les quals a Catalunya. Els especialistes alerten que, amb una societat cada cop més envellida, més longeva i amb més fragilitat, és imprescindible disposar de recursos que garanteixin una atenció correcta a les malalties mentals associades a l'edat, com les demències i la depressió.
L'Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries de Martorell té una de les dues úniques unitats de psiquiatria geriàtrica que hi ha a l'Estat. En una jornada online organitzada pel centre, que ha comptat amb la participació de més de 1.600 professionals de tot el món, els especialistes han analitzat les mancances en l'atenció a la salut mental de la gent gran.
"Cal tenir una expertesa i uns recursos especialitzats perquè els avis presenten problemes mentals diferents dels que presentem les persones adultes. El problema és que no existeix una xarxa d'atenció en salut mental per la gent gran establerta ni organitzada, com sí que passa en el cas de la psiquiatria infantil i la salut mentals dels adolescents", explica Manel Sánchez, coordinador de la Unitat del Sagrat Cor de Martorell.
Envellint molt i molt de pressa
Cada cop hi ha més persones grans, moltes de les quals viuen fins a edats molt avançades, sense precedents. Segons dades de la Generalitat, l'any vinent una de cada cinc persones (el 20% de la població catalana) tindrà més de 65 anys. La franja d'edat que més incrementarà és la de 80 anys o més, arribant a superar a mitjà termini el milió cent mil persones, segons les projeccions del Govern. Aquest escenari obliga a repensar els circuits d'atenció a la salut mental de les persones grans.
"La població cada cop està més envellida, però és que a més també envelleixen les persones que al llarg de la seva vida han tingut malalties mentals i que presenten episodis nous, que sorgeixen en aquestes edats més avançades. Tenim persones de 80 i molts i de 90 i molts anys, i fins i tot persones centenàries, que desenvolupen quadres psiquiàtrics dels quals en sabem relativament poc perquè fins ara mai no havíem tingut una població d'edat tan avançada amb un nombre tan important".
A Catalunya, el 2% de la població catalana pateix algun tipus de demència. La majoria són persones de més de 75 anys.
Més qualitat de vida
Pel que fa al quadre clínic, en si mateix, actualment NO hi ha tractament per curar el deteriorament cognitiu que provoquen les demències, però sí que es poden millorar els símptomes psicològics i conductuals, que abasten un espectre molt ampli de manifestacions, des d'alteracions del pensament i la percepció de la realitat (com deliris, al·lucinacions o trastorns de la identitat), fins a problemes afectius (com la depressió i les manies) o de comportament.
"Tenim accés a tractaments simptomàtics que ajuden a controlar les conductes disruptives, d'agitació, d'agressivitat, de depressió ... Aquest tipus de conductes, afortunadament, es poden reconduir en la majoria dels casos i millora substancialment la qualitat de vida dels pacients i del seu entorn. Ara bé, per fer-ho és important actuar de forma precoç per evitar que incrementi el deteriorament", rebla Sánchez.
L'Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries de Martorell va posar en funcionament la primera Unitat de Psicogeriatria d'Espanya als anys 70. Poder disposar d'un equipament especialitzat en el tractament d'aguts, amb personal especialitzat en geriatria i psiquiatria, evita les complicacions que apareixen si es triga molt a actuar sobre els trastorns de conducta.
Susanna Ruiz
Periodista. Animals i llibres.