Centenari Ràdio Barcelona

100 anys amb la ràdio: 1931, Proclamació de la 2ª República

L'historiador Xavier Carmaniu presenta 100 històries que han sonat a la ràdio i que han tingut un paper destacat en la vida del nostre país

100 anys amb la ràdio: 1931, Proclamació de la 2ª República

100 anys amb la ràdio: 1931, Proclamació de la 2ª República

03:01

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1711102634542/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Aquell 1931 va ser noticia la inauguració de l’Empire State Building de Nova York, que durant 40 anys va ser l’edifici més alt del món. L’ocupació japonesa de Manxúria, en el marc de l’expansió nipona a l’Àsia per imposar-se a la Xina. I en l’àmbit de la cultura va ser l’any que Salvador Dalí va pintar el quadre “La persistència de la memòria”, famós pels seus característics rellotges tous. Però sobretot aquell 1931 va ser notícia pel que va passar el 14 d’abril.

Aquest és un dels discursos més famosos de la història de Catalunya, però poca gent sap que té molta relació amb la ràdio.

A les eleccions municipals del 12 d’abril, els partits republicans van arrasar, però els resultats no es van confirmar fins el dimarts següent. Durant aquells dos dies, Alfons XIII, que havia donat suport al dictador Primo de Rivera, va fer mans i mànigues per mantenir-se però ningú en va voler saber res. La ciutadania havia parlat a les urnes i volia república.

I el matí del dimarts 14, Lluís Companys va anar a l’ajuntament de Barcelona per proclamar-la sense consultar al líder del seu partit, Francesc Macià que quan va saber què passava, va traslladar-se a la Diputació situada a l’antic palau de la Generalitat per proclamar la República Catalana des del balcó de la plaça de Sant Jaume.

Els testimonis expliquen que al principi no hi havia gaire gent, però va córrer la veu i mica en mica la plaça es va anar omplint fins al punt que Macià va haver de sortir diverses vegades per dirigir-se a la multitud.

Però el futur president de la generalitat sabia que amb allò no n’hi havia prou. Era molt conscient de la importància dels mitjans de comunicació per arribar a tothom i per això, al vespre, es va dirigir a la seu de Ràdio Barcelona, per què a través dels micròfons tots els catalans sentissin la seva veu i gravar el seu missatge.

A partir d’aleshores EAJ-1 es va posar a disposició de les autoritats republicanes i el 1933, quan es va celebrar el 2n aniversari de la proclamació, la direcció de l’emissora va fer col·locar una placa al peu de l’antena del Tibidabo on es podia llegir:

“Des d’aquesta antena Francesc Macià deia al món que Catalunya esdevenia república”.

El règim franquista va retirar la inscripció però el 2013 es va restituir, perquè les ones se les emporta el vent però la memòria col·lectiva que crea la ràdio perdura en el temps.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00