El Balcó
Sociedad | Actualidad

"Sóc capellà i treballo de cambrer"

Pepe Rodado, l'últim sacerdot obrer en actiu de Catalunya, explica a El Balcó en què consisteix aquesta elecció de vida

"Sóc capellà i treballo de cambrer"

Barcelona

Ser capellà i ser cambrer pot semblar un oxímoron, però no és així. Des de fa anys existeix una figura, el del capellà obrer, que són aquells sacerdots que exerceixen com a tal i, alhora, també estan "vinculats al treball manual". Així ho explica en Pepe Rodado, l'últim capellà obrer en actiu que queda a Catalunya. La resta ja s'han jubilat. La tradició de ser un capellà obrer es remunta als anys 60 i sorgeix per la necessitat "d'estar a prop de la gent del poble, senzilla i treballadora". En Pepe Rodado prové d'una família humil, va començar a treballar a la indústria als 16 anys, ara ja en fa 46, i poc temps després va decidir entrar al seminari, sense deixar el moviment obrer que tant l'havia captivat.

Ser capellà obrer és molt més que exercir com a sacerdot i treballar. A banda d'exercir un treballa manual cal estar "en horitzontalitat" amb la gent del poble, no per sobre i també té a veure amb la vinculació amb la gent del barri: "S'ha de participar plenament amb la vida comunitària dels barris". Una cosa que, destaca Rodado, ho fan també molts altres capellans no obrers.

La decisió de treballar

Pepe Rodado treballa de cambrer des de fa set anys a la residència Joaquim Blume. Ara s'ha demanat una excedència perquè no arribava a tot i volia dedicar-se plenament al seu paper en l'Acció Catòlica Obrera. Abans, ja havia estat treballant en altres sectors, com el tèxtil, i fins i tot va passar una etapa d'atur fent cursos de formació ocupacional. Ara, explica, fa un "parèntesi" perquè pugui tornar al cap de dos anys i quedar-s'hi fins la jubilació.

Pel que fa a l'opinió dels companys capellans, Rodado ha admès que n'hi ha que "no acaben d'entendre" que ell dediqui tant de temps a això amb la "manca de capellans que hi ha". Ell, però, defensa que viu la seva feina de cambrer "com a capellà" i no com dues coses separades. A més, Rodado ha apuntat que la vida d'un capellà obrer i un d'ordinari no és tan diferent, ja que tot i que aquests segons no facin treball manual "estan incerts en mig de la vida de la gent", i ha afegit, "d'això es tracta".

L'Església actualment

Pepe Rodado també ha parlat sobre la manca de capellans que hi ha actualment i ho ha atribuït al "procés" que ha fet la societat i que ha anat deixat la religió "en un lloc una mica marginal". Rodado també ha opinat sobre la part de culpa que en té l'Església en tot això: "El mea culpa l'hem de dir". Una cosa que Rodado defensa que s'ha fet, tot i que "potser no prou".

Ara bé, també ha considerat que la crisi actual de l'Església pot ser "positiva" en el sentit que ara ja no és una obligació social, sinó una elecció: "ens dona l'ocasió que la gent que forma part de l'Església ho faci d'una manera molt més lliure, com una opció personal".

Laura Polo Dalfó

Redactora, productora, reportera i el que faci...