Política

Aragonès defensa que la Constitució permet la celebració d'un referèndum pactat

Un informe jurídic de l'Institut d'Estudis d'Autogovern recull tres alternatives legals per consultar sobre la independència, però veu "prioritària" la via de l'article 92 de la Constitució

GRAFCAT2095. BARCELONA, 02/04/2024.- El presidente de la Generalitat, Pere Aragonés, durante su comparecencia este martes en el Palau de Centelles para defender que la "vía óptima" para convocar un referéndum acordado con el Estado es el artículo 92 de la Constitución y que la pregunta que debería plantearse a los catalanes es: "¿Queréis que Cataluña sea un estado independiente?", tal como se explica en el informe del Institut d'Estudis d'Autogovern (IEA). EFE/Enric Fontcuberta / Enric Fontcuberta (EFE)

L'article 92 de la Constitució és la via legal que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, vol explorar per pactar un referèndum sobre la independència. Aragonès fonamenta aquesta tesis en l'informe jurídic que ha presentat aquest migdia i que va encarregar fa mig any a l'Institut d'Estudis d'Autogovern, organisme públic que dirigeix el jurista i exdiputat d'Esquerra, Joan Ridao. L'informe planteja fins a tres alternatives per la celebració legal d'una consulta a Catalunya, tot i que considera "prioritària" la plantejada per l'article 92. Segons Aragonès, això demostra que "votar sobre la independència és possible en el marc actual legislatiu i únicament és qüestió de voluntat política, com l'amnistia"

L'article 92 estableix que "les decisions polítiques d'especial transcendència podran ser sotmeses a un referèndum consultiu de tots els ciutadans", i per poder activar-lo requeriria que el Congrés dels Diputats autoritzés la consulta, que el President del Govern la sol·licités i que el rei la convoqués formalment. Seria un referèndum consultiu, pel qual Aragonès ha deixat clares les seves preferències: planteja una pregunta binària i directa sobre la independència, que no requeriria d'un llindar mínim de participació per oferir un resultat vàlid.

L'informe de l'Institut d'Estudis d'Autogovern justifica que la "indeterminació constitucional i legal" de l'article 92, que no especifica el seu àmbit d'aplicació, "permet pensar" que el referèndum pot convocar-se "en diversos àmbits territorials, inclòs l'autonòmic". Defensa que aquesta via "no planteja objeccions serioses d'inconstitucionalitat" i que "tot allò que la Constitució no prohibeix, el legislador ho pot fer, sempre que respecti el conjunt de postulats constitucionals". En qualsevol cas, l'informe apunta unes altres dues alternatives: reformar la llei orgànica que regula les diverses modalitats de referèndum, o la delegació de funcions executives estatals mitjançant l'article 150.2 de la Constitució.

Pere Aragonès ha presentat aquest informe a poques setmanes de la campanya electoral, però ha defensat que no volien "deixar en un calaix la feina feta". Ha assegurat que serà "un material excel·lent per abordar la següent fase de negociació, que estarà molt vinculada al que decideixin els catalans el 12 de maig". L'acte de presentació no ha agradat ni al PSC ni al PP, que ja plantegen denunciar el Govern davant la Junta Electoral Central per utilitzar la institució per llençar propostes en precampanya.

Moncloa rebutja la proposta d'Aragonès

El govern espanyol ja ha rebutjat la proposta del president Pere Aragonès. La ministra portaveu, Pilar Alegria, ha deixat clar que "en absolut és la posició del Govern i tampoc la de la majoria de catalans". A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Alegria ha subratllat que "no està en el full de ruta" de l'Executiu espanyol la celebració d'una consulta sobre la independència de Catalunya i ha asseverat que seria "clara i radicalment contrària" a les polítiques que està impulsant des de la passada legislatura.