Clara Queraltó i la síndrome DiCaprio
L'autora publica 'Com un batec en un micròfon', Premi Llibres Anagrama de Novel·la
ENTREVISTA. Clara Queraltó
19:45
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1712400874614/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
Pot ser sana la relació entre una noia de 18 anys i un home de gairebé 40? La diferència d'edat és el tema central de 'Com un batec en un micròfon' de Clara Queraltó, guanyadora de l'últim Premi Llibres Anagrama de Novel·la. "És un tema d'una certa complexitat moral que em plantejava molts dubtes. La relació entre els dos protagonistes, la Gabriela i en Quim, es produeix en el marc del consentiment i la legalitat perquè ella és major d'edat. Ella creu que ho decideix, ho vol moltíssim i n'és la iniciadora, però a la vegada té tan poca experiència que hi ha una asimetria claríssima. I, a més, hi ha el patró que es repeteix en algunes relacions heterosexuals, en què ell és més gran i ella no. Totes aquestes preguntes se'm plantejaven, i em vaig dir que aquí hi havia una història".
Relacions de poder
Queraltó creu que pot haver una atracció genuïna en casos de parelles amb gran diferència d'edat, "però que sigui una relació sana i equilibrada (quan un dels dos és tan jove) és difícil, impossible que sigui d'igual a igual. I ens fa pensar en una relació de poder i privilegi. Després pots portar-la d'una manera o una altra, però jo crec que és evident que hi ha una relació de poder". L'autora que ha passat pel 'Tot és comèdia' ha evitat tant com ha pogut jutjar els seus personatges: "la literatura que dona una certa visió moralista no m'interessa".
Joves i lectura
Clara Queraltó, a més d'escriptora (va guanyar el premi Mercè Rodoreda de contes amb 'El que pensen els altres' i té publicada la novel·la 'Et diré R.'), és professora de llengua i literatura catalanes en un institut del barri de Sants de Barcelona. "Tinc alumnes que escriuen molt bé, que tenen molta sensibilitat, alguns llegeixen més i d'altres menys, però la literatura funciona perfecte amb ells. Estan en un moment de la vida que els comença a passar tot, i aquest acte de llegir, que és aquest diàleg amb l'alteritat, amb els altres, funciona".
En edicions anteriors, el Premi Llibres Anagrama de Novel·la l'han guanyat autors de gran projecció com Irene Solà o Pol Guasch.
Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.
Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.