Aquí Girona
Sociedad

Sílvia Catà: "Hem de generar confiança amb les dones que estan sent maltractades"

Les estafes per Internet ja són el tercer fet delictiu de les comarques de Girona, després dels furts i dels danys

La cap de la Regió Policial de Girona, Sílvia Catà / BAF

Girona

Després de treballar com a policia durant 25 anys a Barcelona i l'àrea metropolitana, Sílvia Catà va tornar el mes de setembre a la demarcació de Girona, on va fer els primers passos de la seva carrera professional. És des de llavors, la cap de la regió policial de la demarcació. Avui ha passat per l'Aquí Girona per repassar els principals focus d'actuació del cos policial.

Segons les últimes dades facilitades pel Ministeri -que es nodreixen de les dades que donen els diferents organismes de cada zona-, cada dia a la provincia de Girona hi ha entre 1 i 2 delictes relacionats amb droga i els casos han incrementat un 23% del 2022 al 2023. Segons la comissària, "el tema de la salut pública és un tema que ens ocupa i ens preocupa". Catà apunta que l'augment de casos que va molt relacionat amb múltiples investigacions policials que es fan "És cert que a la regió de Girona som productors de marihuana. Aquesta droga després es queda al país o s'exporta, però es planta aquí" explica Catà. A part d'un problema de salut pública, també els preocupen l'organització criminal que s'amaga darrere d'aquests negocis, així com els casos de corrupció de policies o altres persones "que es veuen temptats pels diners fàcils".

"Generar confiança" a les víctimes de gènere

"Si la violència existeix, s'ha de denunciar" diu Sílvia Catà. En aquest sentit, en l'àmbit de la violència contra les dones, apunta que treballen en dues vies: en la violència dins la llar, que segons la comissària "és una xacra social"; i també en la violència en l'oci nocturn. Així, treballen transversalment amb els gestors d'aquests locals i amb els Ajuntaments per garantir "corredors segurs", perquè les dones "puguin tornar segures a casa". "És un tema de valors que s'ha de treballar de petits, hem de fer pedagogia perquè aquesta xacra s'hauria d'erradicar com més aviat millor" assegura.

A més, també fa autocrítica. "Hem de generar confiança amb les dones que estan sent maltractades" perquè "quan la dona entra al sistema és més fàcil protegir-la". Afegeix que la majoria de les dones mortes a les comarques de Girona no havien denunciat a les seves parelles amb anterioritat. "Hem de fer un esforç per fer aflorar el delicte i crear el clima de confiança per denunciar".

Sobre els casos contra persones del col·lectiu LGTBI, persones grans o persones que viuen al carrer, Catà ha assegurat que són minoritaris, però que son episodis "molt important" pel cos de seguretat perquè "s'aprofiten de la vulnerabilitat d'aquestes persones" i "hem de donar un plus de qualitat".

Més presència al carrer

Pel que fa a la sensació d'inseguretat de la demarcació de Girona, Catà ha assegurat que creu que cal que la policia sigui més present al carrer. Que els veïns i veïnes "no només vegin els cotxes, sinó la persona. Hem de sortir del vehicle, ser més properes i relacionant-nos amb els ciutadans". Ara mateix a la regió policial de Girona hi ha uns 1.800 mossos, i segons la comissària, també compten amb la col·laboració dels policies locals.

Les estafes per internet, el tercer fet delictiu de les comarques de Girona

Les estafes per internet ja suposen el 80% de les estafes totals a Catalunya. L'any passat es va crear la Regió Policial Virtual, que es dedica només a delictes que es fan per Internet perquè "les estafes per internet ens estan destrossant les estadístiques policials". Només a les comarques de Girona, hi ha entre 8.000 i 9.000 estafes per any, i ja suposa el tercer fet delictiu de la demarcació, després dels furts i els danys.

Escolta l'entrevista sencera, aquí:

Entrevista a Sílvia Catà, cap de la Regió Policial de Girona

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.