Sociedad | Actualidad

"Cultivem els marges en tots els sentits. I des de fa 50 anys!"

Entrevista a Carles de Ahumada, director de L'Olivera Cooperativa, exemple de projecte productiu d'èxit al voltant del món del vi amb un component social integrador de persones amb "capacitats diverses"

Carles de Ahumada, director de L'Olivera Cooperativa, durant l'entrevista a Ràdio Lleida aquest dijous.

Carles de Ahumada, director de L'Olivera Cooperativa, durant l'entrevista a Ràdio Lleida aquest dijous.

Segueix el canal de la SER a WhatsApp
Trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Subscriu-t'hi ara

"Cultivem els marges en tots els sentits. I ja fa 50 anys!"

24:10

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000055200/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Lleida

L'Olivera Cooperativa compleix 50 anys aquest 2024. Amb el seu director, Carles de Ahumada, recordem els inicis de la fundació d'aquesta cooperativa que té un component que ara fa mig segle la va fer singular com és el d'integrar persones amb discapacitat -o millor amb "capacitats diverses"- en el procés productiu. Segons explica a l'entrevista, els inicis tenen a veure amb un projecte de gent "que volia viure en comú, en comunitat, dins dels moviments neo-rurals, de tornada a l'agricultura... i el grup que va començar la idea era de fer aquesta experiència de viure en comú en l'entorn rural -vam buscar un entorn rural empobrit- i treballar al camp. El que més s'assemblava al que volien fer va ser la forma de cooperativa". Integrar persones amb altres capacitats formava part de l'essència d'aquest grup perquè "eren joves vinculats a esplais de persones amb capacitats diferents i ells partien de la base que tots tenim capacitats i tots tenim alguna discapacitat... Classificar la gent no era correcte i això als anys 70 sí, era una mica avançat".

Evolució

I d'aquells origens "hippies" a ser un dels cellers de millor reputació de la DO Costers del Segre amb una producció anual de 180-190 mil ampolles (lluny de les 14 mil de la primera collita) i amb més de 20 referències "vins blans, vins negres, escumosos, vins dolços" i amb vendes tant a Catalunya com al País Valencià i les Illes Balears, a més de l'exportació. Un 10% d'aquesta producció s'exporta, bàsicament a Noruega, Dinamarca, Alemanya i Suïssa.

Vi commemoratiu

Com no podia ser d'una altra manera, una de les celebracions dels 50 anys de L'Olivera serà amb un vi commemoratiu. Serà un monovarietal de Macabeu, signe d'identitat del celler -a l'entrevista Carles de Ahumada explica per què van ser tan "tossuts" amb el Macabeu- i tindrà una producció limitada, de 1.050 ampolles. El presentaran el dia 16 de maig en un acte públic al Vinseum, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, a Vilafranca del Penedès. L'etiqueta d'aquest vi també serà per emmarcar. L'han dissenyada Claret i Ariadna Serrahima i la tipografia de les lletres, que és de 1942, vol evocar l'esperit artesanal i de collita manual de L'Olivera.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00