Sociedad | Actualidad

FC Darna, la història d'un ecosistema esportiu per la inclusió

Solidaritat, inclusió i lluita dels joves migrants a través del futbol

FC Darna a Instagram (@fcdarna2019)

Barcelona

En un esforç per promoure la integració de joves sense recursos, amb una situació legal delicada i amb escasses possibilitats de futur, l'equip de futbol, FC Darna, s’ha convertit en un símbol d’esperança i solidaritat.

La història del FC Darna és la d’un grup de joves immigrants que s'aferren a la vida. Busquen regularitzar-se i ser acceptats. S’aferren a la seva passió, el futbol, a aquest ecosistema i refugi creat per ells i per a ells. L'entusiasme, la construcció de la identitat i l'exercici de llibertat potencien un suport optimista que ajuda als joves migrants en les diferents facetes de la vida i demostren que aquestes persones tenen molt a dir: tenen un discurs propi.

El FC Darna és un ecosistema que ha anat variant amb els anys. El 2017, un grup de joves del Raval van decidir crear un equip de futbol sala. "A aquests nois els agradava el futbol 11 i em van convèncer per passar a aquesta modalitat per la temporada 2019-2020. Un projecte pensat per a joves migrants sense recursos", explica l'Àngela Chuecos, coordinadora tècnica del FC Darna, integradora social i especialista en mediació amb menors.

"A Catalunya es presumeix d'un accés universal al futbol. No obstant això, a molts jugadors del Darna no els acceptaven en altres clubs", expressa Chuecos. En aquesta línia, a FC Darna tenen l'objectiu de convertir aquest esport en una emoció compartida, i que els jugadors consolidin registres personals que els van convertint en jugadors que formen part d'un conjunt. És una iniciativa que s'apropa a desvestir l'estigma dels migrants.

Aquest projecte inclusiu té una reivindicació social molt clara a través del futbol. Aquest esport és una transmissió d'històries en positiu: una espècie de catarsi alliberadora que funciona com a punt de rebel·lia. Aquesta reivindicació té un present i es perllongarà en el temps. Segons la coordinadora de FC Darna, per part de la societat existeix una vinculació predeterminada a la violència, delinqüència, drogues, precarietat i ajuda permanent d'aquest col·lectiu. Davant d'aquestes concepcions i contra les fronteres (físiques i mentals), els joves lluiten per poder formar part d'un col·lectiu, en aquest cas, un equip de futbol.

Els beneficis i l'impacte que tenen aquests projectes a la societat són immensos, perquè fomenten la inclusió de les persones que arriben a Europa. A més, segons l'Àngela, a banda de l'esport comunitari i inclusiu, Darna desmunta fal·làcies i tòpics sobre els joves migrants que a vegades s'estén entre la societat: "Durant aquest temps, he conegut a desenes de nois amb grans valors que només volen estudiar, treballar i millorar les seves condicions de vida". La coordinadora puntualitza que aquest projecte ajuda les persones a sensibilitzar amb la realitat de molts joves i trenca amb prejudicis que són difícils d'expulsar de la vida social col·lectiva. "Darna funciona com una contra narrativa del racisme", així defineix el projecte Àngela Chuecos.

Entitats com Balearia, Fundació Sportium, Decathlon, Fundació Catalana d'Esports, l'Ajuntament de Barcelona o la Casa Àrab ja fa temps que col·laboren en aquest projecte de futbol inclusiu i comunitari, són patrocinis econòmics i donen suport que projectes socials com aquest siguin possibles.

El futur del club és incert. Chuecos detalla que es necessiten més voluntaris, estabilitat econòmica i teixit social perquè aquesta iniciativa tingui possibilitats de continuar. “És complicat que els nois estiguin sempre vinculats a Darna, ja que els joves se’n van a altres ciutats a viure. Però, a nosaltres ens agradaria poder crear un projecte sòlid i ambiciós, i també per generar un ambient familiar d’un club de barri”, explica la coordinadora. Darna és una eina més pel present dels joves que pel futur.

Paula Pascual

Paula Pascual

Periodista. Aprenent cada dia a Aquí Catalunya a Ser Catalunya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00