Un mes de l’assassinat de la Núria: Justícia reforça la seguretat a les presons, però els sindicats reclamen més canvis
Els centres han augmentat la vigilància a totes les cuines i s’han modificat rutines, però els polsadors d’emergència encara no han arribat
La seguretat a les presons catalanes
Barcelona
El reforç de la seguretat a les presons ja es nota, tot i que els sindicats el consideren insuficient. Des de l'assassinat d'una treballadora de Mas d'Enric a mans d’un pres, fa un mes, Justícia ha augmentat la vigilància a totes les cuines i ha modificat rutines. Són mesures urgents que, fa tres setmanes, en una compareixença al Parlament, la consellera Gemma Ubasart va anunciar que s’aplicarien en els següents trenta dies. Algunes ja s’han començat a implementar, mentre que altres, com els polsadors d’emergència, encara no han arribat a determinats centres. Mentrestant, els sindicats han tornat a seure a la taula de negociació amb l’administració, per reclamar més mesures de seguretat.
Més funcionaris de vigilància a les cuines
Les cuines de totes les presons compten amb més presència de funcionaris de vigilància, tot i que, segons el Departament de Justícia, cada centre s’ha organitzat de manera diferent. Els sindicats critiquen que es tracta de recol·locacions de personal. “El problema que tenim ara és que si posem més funcionaris a les cuines o als tallers, els hem de treure d'un altre servei. Ara mateix juguem amb misèria”, comenta Alberto Gómez, coordinador de presons del sindicat CSIF. El govern té garantida la incorporació de 407 treballadors a la plantilla penitenciària, que es farà efectiva en els pròxims quatre anys.
A les cuines de totes les presons també hi ha més personal del CIRE, el Centre d'Iniciatives per la Reinserció. Són treballadors que no tenen funcions de vigilància. S'ha obert una convocatòria de nou places extraordinàries per a cuiners a diverses presons, amb l'objectiu que hi hagi més professionals durant el cap de setmana i que cap treballador estigui mai sol amb els interns.
Avaluació dels interns que treballen a les cuines
El Departament de Justícia va enviar una instrucció a tots els centres de revisar els perfils d’interns que treballaven a llocs on tenien accés a material perillós, com poden ser les cuines o els tallers. Aquestes avaluacions s’han materialitzat en 23 canvis de destinació de presos que tenien condemnes per delictes violents. A Mas d’Enric han apartat quinze interns de les cuines, a la presó de Ponent, cinc, i a Lledoners, tres.
Incorporació de polsadors portàtils d’alerta
La conselleria també va anunciar un reforç dels sistemes d’emergència i els dispositius de comunicació, amb la incorporació de polsadors portàtils pels treballadors de les cuines, perquè poguessin donar l’alerta en cas de tenir alguna complicació. Algunes presons ja disposaven d’aquest tipus de material, però en altres, encara no ha arribat. “Hi ha centres com el de Mas d'Enric -que és on estava treballant la cuinera assassinada-, el de Joves i el de Dones, on no hi ha polsadors mòbils”, explica Carles Membrado, coordinador de presons del sindicat IAC-CATAC. “Els visitants i els treballadors estan a expenses de trobar un funcionari en el moment que tinguin algun problema”, afegeix. El departament de Justícia assegura que està treballant en l'adquisició d'aquest material i que s'incorporarà aviat.
Cinc hores de reunió
Després d’un parell de setmanes d’estira-i-arronsa a l’hora de reunir-se, divendres passat els sindicats i l’administració van fer un pas endavant en les negociacions. En una trobada que va durar gairebé cinc hores, el departament va presentar una trentena de mesures de seguretat als sindicats per implementar a curt i a mitjà termini. Fonts sindicals admeten els avenços, però asseguren que algunes propostes no són noves i a d’altres els falta concreció. A la trobada hi van assistir UGT, CCOO, la Intersindical i IAC-CATAC, però no hi va participar el sindicat CSIF.
Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.
Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.