Reci-CLAR!

El reciclatge de tèxtils, encara amb deures pendents

Portar els residus de roba a punts de recollida selectiva ajuda a reduir el seu impacte en el medi ambient

El reciclatge de tèxtils, encara amb deures pendents

El reciclatge de tèxtils, encara amb deures pendents

01:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1713174357883/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Menys de l’1% de tots els tèxtils del món es reciclen en nous tèxtils. Són residus que provenen de la roba, el calçat i altre material tèxtil com ara les bosses, draps i accessoris. De fet, són la quarta categoria que consumeix més matèries primeres, especialment aigua, per produir-se i la cinquena en emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle (GEH). A Catalunya, cada persona genera uns 22 kg en un any. D’aquests, només l’11% es recullen selectivament, la resta van al rebuig. És a dir, 147.000 tones de residus tèxtils llençats sense retorn en abocadors i incineradores o, encara pitjor, dispersats en el medi natural.

Actualment, mentre el consum de roba creix de forma accelerada a tot el món, la reutilització i el reciclatge no han crescut al mateix ritme. Un dels principals motius és el fet que els productes tèxtils no s’han dissenyat amb criteris de circularitat. Aquest fet provoca la pèrdua de molts recursos valuosos que es converteixen en un residu més, que oblidar a seguir consumint matèries primeres i recursos naturals del planeta que són finits.

A on poden dur els tèxtils per donar-los una segona vida?

Hi ha diferents opcions, els poden dur a les deixalleries, dipositar-los als contenidors específics per tèxtils del carrer, en actes públics per fer una crida per aportar residus tèxtils, a les botigues de segona mà, etc. També es poden dur a centres comercials, supermercats, parròquies o fundacions que acceptin el tèxtil usat per a donar-li una segona vida.

Beneficis de la correcta gestió de la fracció tèxtil

Gestionar correctament els tèxtils provoca un increment de la recollida selectiva i la reducció de la fracció Resta contribuint a l’objectiu europeu de reduir l’abocament de residus a un màxim del 10% abans del 2035. També la reducció de costos de tractament de la fracció Resta, la reducció dels impropis de la fracció orgànica i dels envasos lleugers, l’increment de la reutilització i la promoció dels llocs de treball verds.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00