El BalcóEl Balcó
Sociedad | Actualidad

Viure entre obres eternes: pols, soroll i incertesa

Connectem amb el Camp Nou, les Glòries i la Sagrada Família on les obres fa mesos, i anys, que duren per saber com ho viuen els veïns

Viure entre obres eternes: pols, soroll i incertesa

Viure entre obres eternes: pols, soroll i incertesa

24:26

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1713206435660/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Arribar a casa després d'un llarg dia sempre és un gust per tothom. Però a vegades pot ser un malson si tanques la porta i tot el que passa a fora també ressona a dins. Cops, el so dels camions, les excavadores... Matí, tarda o nit. Avui a El Balcó parlem d'obres eternes que s'estan fent a la ciutat de Barcelona. Obres, algunes, que ja fa temps que van començar i que no tenen una data pròxima per acabar. Parlem amb els veïns de tres punts calents per saber com és viure rodejats de pols, brutícia, soroll i bastides durant mesos i anys. Parlem amb els veïns del Camp Nou, les Glòries i la Sagrada Família.

Camp Nou. Pols, soroll i coloms

Al Camp Nou, les obres van començar el maig de 2022, i la previsió és que finalitzin en 2026. Durant aquest any, s'està realitzant el gruix de les obres, i ara mateix, avancen tal com estaven previstes. Si es compleixen els terminis, la primera i la segona graderia han d'estar acabades en novembre d'aquest any. Ara, les obres se centren en l’aixecament de la tercera graderia. Durant les setmanes vinents també es treballarà en la planta baixa, la part per on caminen els aficionats quan entren a l’estadi.

Hem parlat amb Anna Ramon, presidenta de l’Associació de Veïns de Camp Nou, per veure com estan afectant les obres al barri. Alguns veïns es queixen del soroll i de la pols amb què han de conviure: “Estic tot el dia traient pols de casa. He d’escombrar el balcó dues o tres vegades al dia”, afirma una de les veïnes del barri.

Fa uns dies, els veïns van arribar a un acord amb el Futbol Club Barcelona, de forma que ara les obres es fan de les vuit del matí a les dotze de la nit. Però a partir de les vuit de la tarda no es pot fer soroll ni treballs que impliquin il·luminació. Per tant, en aquest horari només es poden fer feines interiors. Els dissabtes també es podran fer obres, amb les mateixes condicions, però a partir de les deu del matí.

Glòries. Les obres eternes

Glòries és una zona que ara mateix està en plena desconstrucció. Les obres fa temps que duren, des del 2014 que es va enderrocar l'anella viària pràcticament no han parat. Actualment, el que s'està fent es preveu ja definitiu. Per una banda, la zona verda que hi haurà davant la Clariana de les Glòries que afecta principalment l'accés i sortida del metro, que canvia setmanalment. I per l'altra, el passeig que ha d'ocupar la part superior del túnel, tota la Gran Via de les Corts Catalanes entre els carrers de Badajoz i Bilbao.

Fins ara, hi havia un espai amb una zona de jocs i per fer esport a l'aire lliure, bancs i algunes estructures per fer ombra. Una obra que va començar l'any 2022, quan es va inaugurar el túnel que s'estava construint des del 2015. A hores d'ara s'està fent ja el que serà, previsiblement, el passeig definitiu. Segons l'Ajuntament, ocuparà tota la Gran Via amb zones de jocs, àrees per descansar i molta vegetació, tot i que ja han avisat que no es plantaran els 400 arbres que han d'anar allà fins que la sequera ho permeti. Tot plegat es preveu pel 2026.

Els veïns es queixen, com en totes les obres del soroll i la pols, però el que més malestar provoca és el cansament. Porten molts anys amb obres i tenen la sensació que no acabarà mai: "No em crec que sigui definitiu", ha lamentat l'Eugeni Fernández, veí de la zona, qui també ha explicat que una altra gran molèstia és l'aparell de ventilació del túnel, que els provoca soroll i calor durant l'estiu. Ell i la seva dona, ha admès, s'han plantejat marxar d'allà "moltes vegades", ja que hi ha hagut èpoques "insuportables".

Sagrada Família. La incertesa de marxar quan acabin

A la Sagrada Família l'eternitat de les obres arriba al màxim exponent. La primera pedra es va col·locar el març de 1882, ja fa 142 anys. Un any després, Antoni Gaudí va assumir el projecte i, a partir d'aleshores, diverses obres, construccions i arquitectes. L'últim que s'hi ha fet ha estat és la inauguració del conjunt de les quatre torres dels Evangelistes, el desembre de l'any passat. Unes torres de 135 metres d'alçada. I encara en queda una, la més alta i central, la torre de Jesús, que està prevista pel 2026.

fhm

Pel que fa a la data de finalització de les obres s'ha anat posposant. Ara es parla del 2033. I una altra polèmica arriba, precisament, al final d'aquestes obres quan, si es vol completar el projecte de Gaudí —amb l'escalinata a la façana principal del temple— s'hauran d'enderrocar diverses finques properes a la basílica. Més enllà del soroll, la pols i les molèsties de les obres, el que els angoixa és el fet que hauran de marxar de casa seva. La construcció de l'escalinata pot afectar dues illes de cases que van des del carrer Mallorca fins al carrer Aragó, 3.000 habitatges. N'hem parlat amb Salvador Barroso, president de l'Associació de Veïns Afectats pel Temple.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00