Viure en una casa unifamiliar: un "malson" pel medi ambient
L'exposició "Subúrbia" al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona repassa l'evolució de l'urbanisme als Estats Units i quin ha estat el seu impacte
REPORTATGE. "Subúrbia" al CCCB
Barcelona
Gairebé un de cada quatre habitatges que es construeixen a Catalunya és una casa unifamiliar, segons dades del Departament de Territori. L'auge de les urbanitzacions dels anys 80 s'ha frenat, però les cases continuen representant gran part del parc d'habitatge. Sovint, la idea de qualitat de vida de viure-hi xoc frontalment amb la realitat d'haver de recórrer grans distàncies amb vehicle privat per anar a treballar o a l'hospital.
Els arquitectes expliquen que aquest model d'urbanisme gasta aigua i és menys sostenible. Tanmateix, constaten que durant la pandèmia hi ha hagut un retorn al camp amb la voluntat de viure a prop de la natura. "Tens una dependència molt gran del vehicle. Amb la població envellida, els més preocupants són els serveis. Quan has d'anar al centre de salut ho has de fer amb cotxe. Arribarà un moment en què no ho podràs fer" reflexiona la presidenta de la demarcació de Barcelona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Sandra Bestraten.
Bestraten no veu clara la sostenibilitat d'aquestes construccions a gran escala: "No és sostenible aquest creixement d'urbanitzacions. No tenim sol suficient, fer arribar les infraestructures bàsiques d'aigua, clavegueram... té un cost molt elevat". Els arquitectes també avisen que les piscines a les cases s'hauran de replantejar i que la vegetació a les urbanitzacions s'ha d'adaptar al nostre clima, especialment, en l'actual context de sequera.
Una exposició al CCCB repassa l'evolució de l'urbanisme
L'exposició "Subúrbia", que des de fa un mes es pot veure al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, exposa les contradiccions i paradoxes del model americà dels suburbis. Un model basat en les cases unifamiliars, amb piscina i amb jardí de gespa verda, típic de les pel·lícules.
La mostra és un recorregut des de finals dels anys 20 fins a l'actualitat per entendre com ha evolucionat l'urbanisme als Estats Units i com ha impactat arreu, també a Catalunya i, concretament, a Barcelona. "Tot aquest imaginari americà que abans ens semblava llunyà, de veure'l només a la televisió, cada cop ens resulta més familiar perquè proliferen moltes urbanitzacions al voltant de Barcelona que s'assemblen sospitosament a aquest imaginari" explica el comissari de "Subúrbia", Philipp Engel.
Engel assegura que tenia clar el títol de l'exposició des del principi. "Subúrbia" no té el mateix significat en anglès que en català. Mentre que en anglès significa l'imaginari que s'exposa a la mostra, el de cases unifamiliars amb piscina, en català se sol entendre com a zona "deprimida". L'exposició és la planta 2 del CCCB, on ocupa 1.200 metres quadrats d'espai.
Dones i minories racials
"Subúrbia" dedica un espai a les dones dels anys 50 i un altre a les minories racials. Pel que fa a les dones, l'objectiu és demostrar que l'urbanisme dispers les va afectar especialment. "Venien d'haver aconseguit votar, d'estudiar a la universitat, i aquesta manera de viure les va obligar a ser mestresses de casa" reflexiona el comissari. I les minories racials hi són perquè també van acabar vivint als suburbis.
El material que s'hi exposa és molt divers: des de fotografies, escultures i electrodomèstics fins a un cotxe de la sèrie Ford. I en relació amb la temàtica, Engel considera que la mostra arriba en un moment "ideal". En un context de sequera per demostrar que el model de suburbis és insostenible. "Al final, és un estil de vida que no és sostenible. Gasta molta aigua, cases molt grans que s'han de mantenir i netejar, jardins i piscines que s'han d'omplir..." diu el comissari. Segons ell, "Subúrbia" va començar sent un desig i s'ha acabat convertint en un malson.
L'exposició es pot veure al CCCB fins al 8 de setembre.
Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.
Segueix el també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.