Sociedad

La diada de Sant Jordi s'apodera del centre de Girona

L'Ajuntament ha anunciat que dedicarà un espai públic de la ciutat al filòsof i polític Josep Maria Terricabras

Plaça Catalunya de Girona per Sant Jordi 2024

Plaça Catalunya de Girona per Sant Jordi 2024 / Aleix Freixas

L'ambient de Sant Jordi ha tornat al Barri Vell de Girona després que les parades de llibres i roses s'hagin ubicat entre la plaça de Catalunya, la Rambla i el pont de Pedra. Des de primera hora del matí la plaça de Catalunya s'ha tenyit de vermell amb les roses que les floristes han exposat. També els llibreters han fet la seva estesa de llibres en la part interior de la plaça. Pel que fa a les entitats, s'han repartit al llarg de la Rambla i el pont de Pedra. A primera hora del matí la Delegació del Govern ha fet el tradicional esmorzar amb escriptors, que enguany ha servit per commemorar la figura de la figuerenca Montserrat Vayreda. Precisament aquest 2024 se celebra l'any Vayreda amb motiu del centenari del naixement de la poeta.

En el monogràfic de Sant Jordi de l'Aquí Girona hem parlat amb llibreters, venedors de roses, compradors de totes dues coses i, per descomptat, autors. Jordi Gispert, de la llibreria 22, ens ha ajudat a posar el termòmetre de com està anant el Sant Jordi pel que fa a la venda de llibres. Sant Jordi és llibres, però també de roses, per això ens hem desplaçat fins a Santa Coloma de Farners, per parlar amb l'Eduard Maynegra, gerent de Flors Laguarda.

Un carrer dedicat a Josep Maria Terricabras

En un dia en què l'Ajuntament de Girona ha anunciat que dedicarà un espai públic de la ciutat al filòsof i polític Josep Maria Terricabras, que va morir la setmana passada als 77 anys. Ens ho ha explicat el regidor de cultura i tinent d'alcalde, Quim Ayats, que ha dit que és "un acte de justícia per preservar tant la seva memòria com els valors que representa" i ha recomanat que es continuïn llegint els seus llibres.

Per la seva banda, l'alcalde Lluc Salellas, ha afirmat que les primeres impressions del canvi d'ubicació "són positives", que llibreters i floristes "estan contents" però que haurem d'esperar el balanç definitiu que faran conjuntament amb l'àrea de Promoció Econòmica al final de la jornada. Salellas també ha recomanat "Guanyaràs una mar llisa" de Miquel Martín per aquest Sant Jordi.

18 versions d'una cafeteria: el llibre dels alumnes de l'Institut Cendrassos de Figueres

A l'Aquí Girona també hem anat fins a Figueres, on els alumnes de 4t de l'ESO del institut Els Cendrassos han celebrat el Sant Jordi amb el seu primer llibre de relats. Es diu "18 versions d'una cafeteria" i en Ramon, l'Elisa, la Paula i la Nora ens han explicat com ha anat el procés, què han après i en què s'han inspirat.

Alguns autors gironins han firmat els seus llibres a Girona. Entre ells, Mar Bosch, que ha dit a l'Aquí Girona que Sant Jordi és un dia "per connectar amb els lectors". "La feina d'escriptors és solitària i el dia d'avui és com un club de lectura gegantí" ha assegurat. També ha passat pels micròfons de Ràdio Girona Miquel Fañanàs, escriptor i periodista, que ha apuntat que li agrada molt la nova ubicació. "La Rambla era molt entranyable, però és molt més còmode aquest espai per passejar i per comprar".

L'Aquí Girona també hem recollit la veu d'alguns veïns i veïnes que s'han passejat aquest matí per Plaça Catalunya. Escolta el programa sencer, aquí:

Aquí Girona especial Sant Jordi

42:24

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1713881525318/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00