Ocio y cultura

Per què es celebra Sant Jordi a Catalunya?

A Catalunya el dia 23 d'abril se celebra el dia de Sant Jordi i els carrers s'omplen de llibres i roses, però, quin és l'origen d'aquesta tradició?

GRAFCAT9484. BARCELONA, 23/04/2023.- Una multitud ocupa desde primeras horas de la mañana la "superilla literaria" del centro de Barcelona, un espacio de unos 154.000 metros cuadrados, unos 22 campos de fútbol, en el que se concentra la mayor oferta editorial de la historia de Sant Jordi, además de los estands de rosas. EFE/Alberto Estévez / Alberto Estévez (EFE)

Barcelona

Un llibre per ell i una rosa per ella. Ja és una tradició que es repeteix cada 23 d’abril a Catalunya, però aquesta disgregació de regals per sexe té una tendència a desaparèixer, actualment les roses i els llibres en aquest dia tan especial no entenen de sexe. Però, quin és l’origen d’aquesta tradició?

És difícil saber de ciència certa d'on ve aquest costum tan especial. Existeixen hipòtesis, una d'elles correspon a la llegenda que porta el seu nom. Una de les històries més populars de Catalunya: La llegenda de Sant Jordi. La història relata com Sant Jordi, un cavaller valent va salvar una princesa i al seu poble d'un drac ferotge.

La llegenda explica que fa molts anys, durant l'edat mitjana, a una petita localitat catalana, Montblanc, hi havia un temible drac mitològic que atemoria als habitants. El monstre devorava tot el que es posava al seu camí. Per calmar el monstre, les persones del poble li donaven un sacrifici humà cada dia, escollit a l'atzar. El mètode que utilitzaven per escollir a les víctimes consistia a introduir tots els noms en un calder, i una mà innocent escollia cada dia qui seria el que moriria l'endemà.

Un dia, la desafortunada elecció va tocar-li a la princesa de Montblanc. El rei va suplicar l'indult per la seva filla, però la noblesa no estava exempta d'aquella tràgica elecció. Abans que el drac la devorés, va aparèixer, Jordi, un jove i valent cavaller, així se'l representa en tots els llibres, que es va enfrontar al drac amb coratge i destresa. Va ser una batalla èpica, Sant Jordi amb la seva llança i espasa el va matar. Segons la llegenda, de la sang del drac va néixer una enorme rosal amb roses vermelles. Jordi va entregar-li una rosa a la princesa com a símbol de la seva valentia i el seu amor cortès.

Històricament i a banda del relat mitològic, en el segle XV a Barcelona ja se celebrava una Fira de Roses amb motiu de Sant Jordi. Des d'aquest episodi, el dia de Sant Jordi se celebra l'amor i la valentia del cavaller intercanviant roses vermelles com símbol d'amor.

Però, i per què també es regalen llibres?

Regalar llibres el dia de Sant Jordi com a símbol de coneixement i cultura, s'atribueix a la figura d'un escriptor valencià, Vicente Clavel, qui va proposar a la Càmera Oficial del Llibre (1923) i Gremi de Llibrers de Catalunya fixar un dia per promoure la lectura. Es va estipular que el dia 7 d'octubre de 1926 seria el primer dia del llibre, coincidint amb l'exposició universal que se celebrava a Barcelona, on els carrers estaven plens de llibres i va tenir un èxit memorable. Finalment, el 1930 es va instaurar el dia 23 d'abril com el dia del llibre en honor a Miguel de Cervantes (qui va morir el 22 d'abril, però es va enterrar el 23), William Shakespeare i Garcilaso de la Vega, que a tots tres se'ls atribueix la seva mort el 23 d'abril de 1916. Aquesta celebració de regalar llibres s'entrellaça amb la tradició catalana de regalar roses durant aquesta jornada.

La llegenda i tradició de Sant Jordi ha estat transmesa al llarg de les generacions i s'ha convertit en una part important de la cultura catalana. Sant Jordi és una celebració molt especial arreu de Catalunya i es caracteritza pels carrers plens d'estants de llibres i venda de roses, així com activitats culturals: firmes d'autors, concerts i actuacions en directe.

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

Paula Pascual

Paula Pascual

Periodista. Aprenent cada dia a Aquí Catalunya a Ser Catalunya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00