Sociedad | Actualidad

A Catalunya hi ha prou cobertes amb amiant per tapar la ciutat de Girona sencera

El Govern ha censat 122.460 teulades amb fibrociment que sumen 40 quilòmetres quadrats de superfície

Coberta d'amiant. / Cadena SER

Barcelona

A Catalunya hi ha, com a mínim, 122.460 cobertes amb amiant. El Govern ha presentat un mapa amb el cens de les teulades fetes amb aquest material que, amb el pas del temps, allibera fibres que poden ser tòxiques si es respiren. En total, són 700.000 tones de cobertes de fibrociment, que si es posessin totes juntes, ocuparien una superfície de 40 quilòmetres quadrats, suficient per tapar tota la ciutat de Girona sencera. Segons aquest mapa, elaborat per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, només hi ha dos municipis on, de moment, no se n'han trobat traces. Són Renau (Tarragonès) i Caldes d'Estrac (El Maresme), tot i que els experts assenyalen que els sensors aeris no són infal·libles i que només s'han fixat en les cobertes i no en altres elements com les canonades.

En termes absoluts, les ciutats on s'ha detectat més amiant són Barcelona, Terrassa, Sabadell, Lleida i Manresa. No obstant això, els municipis amb més quilos d'amiant per habitant són Foradada (La Noguera), Oliola (La Noguera) i Ivorra (Segarra). La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, ha destacat el factor socioeconòmic que existeix. "Aquells municipis que tenen una renda per càpita més baixa solen tenir més fibrociment. Un exemple: Ulldecona. És el tretzè municipi amb més amiant a Catalunya i és alhora el segon amb menys renda per càpita", ha explicat.

Prioritat: les cobertes més deteriorades

El mapa permetrà als municipis rastrejar els llocs on hi ha amiant i accelerar la seva desinstal·lació. El govern complementarà aquest cens amb inspeccions i oferirà suport econòmic als ajuntaments per retirar les cobertes afectades. El president de la comissió per l'erradicació de l'amiant, Xavier Bernadí, ha apuntat que "s'hauria de retirar tot, però la prioritat és detectar i actuar, en primer lloc, a les cobertes que estiguin en pitjor estat de conservació".

Un home retira una placa d'amiant.

Un home retira una placa d'amiant.

L’eina interactiva permet veure l'estat actual a Catalunya i avançar en les actuacions del Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya per assolir l'objectiu d'eliminar l'amiant de tots els edificis públics. La Unió Europea recomana que l'amiant sigui retirat de tots els edificis públics abans de l'any 2028, i a totes les teulades en conjunt l'any 2032. Vilagrà ha recordat que més enllà de l’elaboració del mapa de cobertes amb fibrociment de tot el territori català, el Govern té previst aprovar el pròxim dimarts 7 de maig el Projecte de llei d’erradicació de l’amiant de Catalunya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00