Política

Programa del PSC per a les eleccions en Catalunya 2024: aquestes són les propostes de Salvador Illa

Auditoria i modernització dels serveis públics, un nou sistema de finançament i gestió des de presidència de la política lingüística són alguns dels compromisos

SANTA COLOMA DE GRAMENET (CATALUÑA), 28/04/2024.- El candidato del PSC Salvador Illa en el acto de campaña electoral en el que han intervenido el ministro de Industria y Turismo, Jordi Hereu y la alcaldesa Nuria Parlon. EFE/Marta Pérez / Marta Pérez (EFE)

Unir i servir. És la fórmula que repeteixen els socialistes en tots els actes de campanya i la que, segons explica Salvador Illa, ha de servir per recuperar una dècada "perduda" i posar en marxa un procés de transformació dels serveis públics que són "clau tant de la prosperitat compartida com de la cohesió social i territorial" de Catalunya. Per això Salvador Illa s'ha compromès que una de les seves primeres decisions si arriba a la presidència de la Generalitat serà crear un comissionat de l'autogovern, depenent de presidència que haurà de fer una auditoria dels serveis públics de Catalunya. "Per saber on som i veure cap a on anem".

El PSC va ser la força més votada a les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, però va empatar a 33 escons amb Esquerra Republicana de Catalunya i va quedar només un per davant de Junts per Catalunya. Com a primera força de l'oposició, els socialistes van donar suport al govern en minoria d'Aragonès per aprovar els pressupostos de 2023.

De ministre de sanitat durant la pandèmia a revalidar la seva candidatura a la presidència de la Generalitat, així és Salvador Illa

Millora del finançament i principi d'ordinalitat

La proposta socialista per aconseguir un sistema de finançament just per a Catalunya es basa en els principis de "suficiència, solidaritat, corresponsabilitat i eficiència". Per això defensen un model que sigui "equitatiu, que no discrimini ningú i garanteixi que tothom és tractat de la mateixa forma davant d’esforços fiscals similars". Per això, defensen que el pilar del sistema d’anivellament parcial seria un "Fons de Garantia de Serveis Públics fonamentals de l’estat del benestar, que garanteixi efectivament l’accés en igualtat de condicions a aquests serveis bàsics a tot Espanya per a un esforç fiscal similar".

El PSC recuperar a més una de les propostes incloses a l'estatut vigent, però que no s'ha desplegat i aposten per la posada en marxa del Consorci Tributari de Catalunya paritari entre l’Agència Estatal d’Administració Tributària i l’Agència Tributària de Catalunya "que esdevingui l’Administració tributària a Catalunya: el Consorci haurà de permetre recaptar i gestionar tots els impostos que es generen a Catalunya i establir els mecanismes de traspàs amb l’Estat".

Turisme sostenible i infraestructures

Els socialistes asseguren que cal reorientar el sector turístic "cap a un enfocament més sostenible": una sostenibilitat mediambiental però també econòmica, cultural i social. El programa recull el compromís de "repensar la planificació territorial i turística, proposant mesures per millorar la gestió i el desenvolupament de mecanismes que permetin l’adequació de l’oferta turística amb la disponibilitat de recursos hídrics o energètics, gestionant la capacitat de les infraestructures i dimensionant els aforaments dels entorns urbans i naturals tot garantint la convivència".

Els socialistes apunten també a la necessitat de recuperar el temps perdut en matèria d'energies renovables i es comprometen a implantar 12.000 MW de nova potència, 5.000 MW eòlics i 7.000 MW fotovoltaics. En total, 715 aerogeneradors i 14.000 ha de fotovoltaica per tal d'incrementar el percentatge d'energia que consumim i que prové d'energia renovable, des del 15% actual fins al 50% el 2030.

Pel que fa a les infraestructures i més enllà d'executar "la Ronda Nord entre Terrassa, Sabadell i Castellar del Vallès, i impulsar la construcció del Quart Cinturó des de Sabadell a la Roca del Vallès" els socialistes es comprometen també en un pacte per les infraestructures que defineixi el que cal fer en els pròxims anys per enfortir la competitivitat econòmica i el reequilibri territorial.

Millora dels resultats educatius

El primer punt del programa en matèria d'educació passa per un pla per la millora competencial de l’alumnat a Catalunya que redueixi el nombre d’alumnes amb baix rendiment, que rebaixi les taxes d'abandonament escolar prematur i que aconsegueixi un percentatge d’alumnes amb alt rendiment superior al 30% en una legislatura.

El PSC es compromet també a universalitzar l'oferta en l'etapa 0-3 anys, i a establir un pla per implementar la gratuïtat. Això es concreta en "la planificació, conjuntament amb el món local i amb criteris d’equitat territorial, i la creació de 10.000 noves places públiques d’escola bressol".

Pel que fa a l'escola inclusiva, els socialistes volen promoure un acord transversal entre els Departaments d’Educació, Drets Socials i Salut per "definir el mapa de recursos i la sostenibilitat financera per un sistema educatiu inclusiu des del primer cicle d’educació infantil fins a la postobligatòria".

Les competències en política lingüística, a Presidència

El programa del PSC defensa que la política lingüística ha de superar "el clàssic tractament simbòlic, sovint confús, sorollós i poc eficient" i esdevenir una estratègia "rigorosa, al servei d’objectius justos i precisos, plenament transparents i degudament consensuats".

A partir d'aquí, Salvador Illa assegura que cal "garantir els drets lingüístics de la ciutadania, tant en català com castellà, occità-aranès a l’Aran i la llengua catalana de signes, assegurant l’atenció pública en la llengua escollida per cadascú, fomentar l’ús del català, en tant que llengua pròpia de Catalunya i garantir l’escola comuna per a tothom, la que no separa els i les alumnes per raó de llengua". També aposta per assegurar que tot l'alumnat aprengui, a més de català (o aranès) i castellà, una tercera llengua.

Els socialistes proposen que, com ja va passar als governs de Pasqual Maragall i José Montilla sigui la presidència de la Generalitat qui gestioni la política lingüística, en tant que política transversal al conjunt del govern.

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00