El govern no té signat el contracte per construir la macro dessaladora flotant de Barcelona
La Generalitat es podria fer enrere sense haver d'indemnitzar Coxabengoa, l'empresa que ha de fabricar la planta
Barcelona
El govern no té signat amb Coxabengoa el contracte per fer la gran dessaladora flotant del Port de Barcelona segons ha pogut saber SER Catalunya. Existeix un compromís entre l'empresa i la Generalitat per tirar endavant el projecte, però jurídicament no hi ha cap document signat que blindi aquestes bones voluntats mútues. Si Pere Aragonès no repeteix al capdavant de la Generalitat el projecte podria caure, ja que no caldria indemnitzar als promotors si es fes marxa enrere. Tant Junts com el PSC es mostren escèptics amb aquesta infraestructura, i assenyalen els possibles probemes per fer-la realitat.
El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha estat molt contundent aquesta setmana assegurant que les infraestructures projectades pel govern pel que fa a dessalació i regeneració tiraran endavant plogui més o plogui menys. Mascort va dir a la roda de premsa posterior de Govern que "necessitem una eina de seguretat com la dessaladora flotant perquè les dessaladores del Foix i la Tordera no estaran llestes fins el 2029", afegint que "tot allò que vam anunciar ho farem igual perquè no tenim una bola de vidre, i calen com més eines millor per gestionar aquesta sequera... Incloses l'aigua regenerada i la dessaladora flotant", va reblar.
El cert però, és que no està garantit que la dessaladora s'acabi construint. Per una banda, el contracte amb Coxabengoa no està signat segons admeten des de la pròpia conselleria d'Acció Climàtica. A més a més, no hi ha cap document que obligui a la Generalitat a indemnitzar l'empresa si finalment es fa enrere. Al contrari del que està passant amb el projecte del Hard Rock a Tarragona, que segons el Govern d'ERC ha de tirar endavant perquè fer-se enrere comportaria indemnitzacions milionàries amb diners públics als promotors del projecte. En el cas hipotètic que les eleccions de diumenge conduissin a un canvi de president de la Generalitat, qui ostentés el càrrec seria a temps de fer-se enrere.
Cal recordar que l'adjudicació s'ha fet sense concurs públic ni criteris de contractació, per via d'urgència, i que el cost aproximat de fer la dessaladora són 100 milions d'euros, una obra faraònica que convertiria la planta flotant en la quarta més gran del món i la més gran d'Europa tal i com va avançar SER Catalunya. La dimensió del projecte també fa que sigui complicat posar-lo en funcionament el mes d'octubre i aconseguir tots els materials necessaris per tirar-la endavant.
Si Aragonès no repeteix a la presidència el projecte podria caure
Les eleccions d'aquest diumenge poden suposar un canvi de Govern. Totes les enquestes apunten que hi ha tres candidats a president: Salvador Illa, Carles Puigdemont i Pere Aragonès. Si ERC finalment perd el govern, la dessaladora podria no arribar a materialitzar-se. Fonts del PSC admeten que la macro dessaladora deixa "molts dubtes", sobretot de caire tècnic, i que falta informació i concreció sobre aspectes com la captació d'aigua o el vessament de la salmorra, el residu de sal concentrada que genera tot el procés de dessalar aigua. Des dels socialistes consideren que la gran quantitat d'hidrocarburs que hi ha al Port de Barcelona fa que no sigui el lloc ideal per captar aigua, i també apunten a dificultats per desfer-se dels residus. Des de Junts també han expressat les seves reserves.
El govern assegura que el mes d'octubre la dessaladora està en marxa i el director de l'empresa pública Aigües del Ter Llobregat està liderant personalment el projecte i treballant perquè tiri endavant.
Sigue el canal de la SER en WhatsApp
Encontrarás toda la información, el deporte y el entretenimiento: la actualidad del día y las noticias de última hora, los mejores vídeos y momentos de la radio, entrevistas, reportajes y mucho más.
Oriol Soler Pablo
Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...