Reci-CLAR!

Per què i com separar els residus orgànics correctament!

Les restes orgàniques representen el 36% en pes dels residus tots els de Catalunya i tenen el major impacte en emissions de CO2

Per què i com separar els residus orgànics correctament!

Per què i com separar els residus orgànics correctament!

01:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1716225600785/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

La matèria orgànica representa el 36% del pes dels residus municipals generats a Catalunya. És la porció més gran en termes quantitatius i és molt rellevant qualitativament, ja que barrejada amb altres fraccions complica molt la gestió dels residus. Perquè, de fet, el major impacte ambiental dels residus municipals, en emissions de CO2, és la fracció orgànica descomposta als dipòsits controlats.

Quins residus van al contenidor marró?

Hi van les restes de fruita i verdura (closques, pells, llavors), ossos i altres restes de carn o peix, el menjar en mal estat o el cafè i les restes d'infusions. També el paper de cuina tacat de menjar, els tovallons o mocadors, els rams i restes de flors, plantes o gespa, taps de suro, serradures, estelles i encenalls de fusta. Els excrements de gos o gat (sense la sorra), els escuradents, pals de gelat o de menjar xinès. I les bosses compostables per a la recollida selectiva de residus orgànics.

Quins residus no hi van?

Tot i el que popularment es pugui creure, no es dipositen al contenidor marró bolquers, compreses, tovalloletes humides, tampons o bastonets per a les orelles. Tampoc altres productes d'higiene com maquinetes d'afaitar, raspalls o preservatius. Ni la pols d'escombrar o bosses d'aspiradora ni les burilles o cendres de tabac.

Com s’han de separar els residus orgànics?

La separació dels residus orgànics s’ha de dur a terme amb un cubell ventilat i amb bosses compostables. És possible trobar-les a qualsevol botiga d’alimentació, amb un preu lleugerament més elevat que les bosses de plàstic. Pel que fa al cubell ventilat pot ser subministrat de franc pels ajuntaments o a qualsevol punt verd o deixalleria. En matèria de separació dels residus orgànics, és recomanable demanar informació al municipi per fer-la de la manera més eficient.

Cal evitar utilitzar bosses de plàstic per recollir la fracció orgànica perquè suposen un problema per a l’obtenció d’un compost de qualitat, que és el recurs resultant del procés de compostatge dels residus orgànics. Alhora, dificulten i encareixen el cicle a les plantes de compostatge.

Principals beneficis de la separació dels residus orgànics

Quan reciclem correctament la fracció orgànica afavorim que l’aire i l’aigua siguin més purs, perquè es redueix l’impacte ambiental quan es destinen a dipòsits controlats o incineradores. També milloren la qualitat de la terra perquè el compostatge dels residus orgànics són fàcilment convertibles en compost. Els residus orgànics generen electricitat a través de biogàs que s’aprofita per a la producció d’energia. Finalment, separar correctament la brossa orgànica permet que altres elements reciclables no s’embrutin i es reciclin correctament.

Sigue el canal de la SER en WhatsApp
Encontrarás toda la información, el deporte y el entretenimiento: la actualidad del día y las noticias de última hora, los mejores vídeos y momentos de la radio, entrevistas, reportajes y mucho más.

Suscríbete ahora
 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00