Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

Fran Calvo: "Històricament, s'ha atribuït el sensellarisme a la irresponsabilitat de l'individu, però el context econòmic és determinant"

Coincidint amb les Jornades sobre sensellarisme de la UdG i amb el recompte de persones al carrer de Girona, que es fa aquesta nit, parlem amb l'investigador Fran Calvo

Fran Calvo, doctor en psicologia

Fran Calvo, doctor en psicologia / Berta Artigas Fontàs

Les persones sense llar que viuen a Girona emmalalteixen 20 o 25 anys abans que la població general. És una de les conclusions a les quals ha arribat el grup de recerca sobre sensellarisme, exclusió residencial i salut de la Universitat de Girona. El doctor Fran Calvo, a una entrevista a Ràdio Girona, ha assegurat que "la hipertensió, l'obesitat i les malalties cardiovasculars apareixen abans a causa de l'exposició" i ha apuntat que el "deteriorament orgànic i psicològic d'aquestes persones" també causa que morin uns trenta anys abans que la mitjana.

Els problemes sobre salut mental, i en especial, els problemes relacionats amb la dependència amb drogues, ronden el 60-65% de les diagnosis en aquest col·lectiu. I això implica que entre les principals causes de mort hi hagi les sobredosis i els suïcidis, que suposen el 25% de les morts.

Des d'aquest grup de recerca s'està fent un estudi de seguiment d'un grup de 150 persones sense llar. Segons Calvo, aquest sistema els permet obtenir informació de "com transiten aquestes persones per la seva situació de sensellarisme. Si passen uns dies al carrer, a l'alberg, a casa d'un amic". Sobre el temps que de mitjana estan vivint al carrer, Calvo assegura que "hi ha diversos perfils". "Algunes persones passen per la ciutat, potser per un procés migratori, i després d'un temps vivint al carrer, desapareixen. D'altres, sí que es queden al territori i aquí la mitjana d'anys al carrer és més alta. Varia entre els 7 i els 16 anys. Tenint en compte que la mitjana d'edat de les persones sense llar és de 40-42 anys i que tenen una edat de mort de cinquanta-tres anys... en molts casos, la situació de sensellarisme acaba quan la persona mor. És difícil sortir-ne i més tenint en compte la situació actual, de lloguers alts, sous baixos, etc.".

"Quan parlem de causes de sensallarisme, històricament s'han atribuït a la irresponsabilitat de les persones a perdre l'habitatge. Però hi ha estudis que demostren que una regularització dels lloguers, un increment de l'habitatge social o una millora de les condicions econòmiques són factors determinants per prevenir el sensellarisme" apunta Calvo. En aquest sentit, assegura que una major intervenció de l'estat, que vetlli per l'accés a l'habitatge dels seus ciutadans, seria l'element principal per prevenir aquesta situació.

A la ciutat de Girona, del 2016 al 2022 va incrementar un 43% el nombre de persones dormint al carrer. Tenint en compte el context actual, Calvo assegura que en el recompte d'aquesta nit "tot apunta que incrementaran les persones en aquest estat".

Escolta l'entrevista sencera, aquí:

Entrevista Fran Calvo, doctor en psicologia del grup de recerca sobre sensellarisme de la UdG

12:56

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1716373507761/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00