Sociedad | Actualidad

El govern obliga a les distribuïdores a publicar l'aigua que es perd a les seves canonades

L'Agència Catalana de l'Aigua obliga a les empreses amb més de 5.000 clients a fer una auditoria que documenti les fuites

Les canonades de Cabrera d'Anoia cobertes de plàstic per evitar les fuites d'aigua. / Oriol Soler

Barcelona

El govern colla les empreses distribuïdores d'aigua i obliga a totes les companyies amb més de 5.000 clients a presentar una auditoria d'eficiència de la seva xarxa i documentar quants litres es perden per culpa de les fuites. Avui l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha començat a publicar dades de 35 empreses que ja han presentat els seus números, i encara falta que una uitantena de companyies facin el mateix. L'objectiu és que els ajuntaments i la ciutadania tinguin accés a una informació que fins ara, segons ha dit el cap d'abastament de l'ACA Jordi Molist, era "il·localitzable". Aquestes dades haurien de ser pública per llei, així ho recull un decret de l'any 2003, però no ha estat fins ara que l'ACA ha pressionat a les empreses per tal que les revelin.

Estudis basats en estimacions i càlculs fets sense dades exactes apunten que a Catalunya es perden 1 de cada 4 litres per fuites a les xarxes de distribució d'aigua, i que a les grans ciutats l'eficiència ronda el 78%. Ara, el govern obliga a les empreses a presentar aquestes dades d'eficiència perquè quedi registrat quants litres es perden pel mal estat de les canonades. Entre les empreses obligades a proporcionar aquestes dades hi ha des de companyies privades multinacionals (com Aigües de Barcelona o SOREA, propietat d'AGBAR), també empreses publicoprivades, com Aigües de Vic, i finalment companyies municipals gestionades pels ajuntaments, com en el cas de Terrassa.

Aigua perduda per la fuita del Canyet a Badalona

Aigua perduda per la fuita del Canyet a Badalona / JORDI PUJOLAR

Aigua perduda per la fuita del Canyet a Badalona

Aigua perduda per la fuita del Canyet a Badalona / JORDI PUJOLAR

Des de l'ACA asseguren que els 13 indicadors de l'auditoria s'han decidit en sintonia amb les empreses distribuïdores, i creuen que serà útil que les companyies es puguin comparar les unes amb les altres i així veure quins mínims d'eficiència han de tenir a les seves canonades. Afegeixen, també, que és una decisió clau pel que fa la transparència i que aquesta informació té un clar interès ambiental.

De moment, dels 112 que han de presentar l'informe, ho han fet 35. Jordi Molist, que ha fet una ponència a les Jornades Ambientals que anualment organitza la Universitat de Barcelona, ha dit que fins ara molts ajuntaments estaven a les fosques i que aquestes dades han de servir perquè els governs municipals prenguin decisions amb una base sòlida. Molist ha assegurat que, amb les limitacions de consum imposades als alcaldes durant la sequera s'ha aconseguit "una autèntica revolució de l'eficiència", ja que "molts ajuntaments ni tan sols sabien quin era l'estat de la seva xarxa". El cap d'abastament de l'ACA també ha dit que, gràcies als 130 milions d'euros en subvencions per reparar fuites, que arribaran a 700 municipis, "Catalunya ha de tenir l'any vinent carrers oberts a tots els municipis canviant les canonades en mal estat".

Aquesta auditoria de rendiment s'haurà de presentar cada dos anys, i la vuitantena d'empreses que encara no tenen feta aquesta auditoria l'hauran de publicar abans que acabi aquest 2024.

Oriol Soler Pablo

Redactor de informativos en Ràdio Barcelona,...