Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

Joan Company (APIs Girona): "Per cada oferta que publiquem rebem 50 demandes"

Entrevistem al president del Col·legi i associació d'agents de la propietat immobiliària de Girona sobre la situació del lloguer i compravenda a la demarcació

Joan Company, president dels APIs, als estudis de Ràdio Girona

Joan Company, president dels APIs, als estudis de Ràdio Girona / APIS GIRONA

La setmana passada, el Parlament va tombar la regulació del lloguer de temporada aprovada pel govern català. Els agents immobiliaris, han rebut aquesta decisió "amb satisfacció". Apunten que estan d'acord que cal una regulació, però estan en desacord amb la manera que s'ha fet. "És un tema molt sensible, i no creiem que la forma més adient de regular-ho sigui a través d'un decret fet a correcuita durant la campanya electoral" apunta Joan Company, el seu president. "Esperem que propers governs es plantegin noves mesures escoltant el sector".

De fet, en aquest sentit, Company va demanar al president Aragonès un pacte nacional per l'habitatge. "Ens hem d'asseure totes les parts implicades i treballar amb mesures estructurals, a llarg termini" explica i apunta, que més que "demonitzar el mercat privat", s'haurien de buscar fórmules de col·laboració.

El president dels APIs a Girona assegura que els preus han pujat en el darrer any i mig perquè "s'està parlant d'una limitació en els preus de lloguer, i molts propietaris s'han curat en salut". Per això, apunta que s'han de trobar maneres perquè hi hagi més oferta al mercat de pisos de lloguer. Segons Company, ara les normatives desincentiven als propietaris a posar-los al lloguer. "I és un embut, la situació és força dramàtica: per cada oferta que publiquem, reben 50 demandes. No tenim temps ni per contestar-los. És una situació incòmoda" apunta.

El sector immobiliari fa un temps que es troba estable, respecte als preus. Des dels APIS, Company assegura que "ho agraeixen i que els agradaria que es quedés així".

Dos mercats diferents

Segons Company, dins del mercat immobiliari hi ha dos mercats diferents. Un per persones de renda alta, que sobretot està integrada per persones estrangeres. Aquests estan interessats a comprar o llogar habitatges a la zona de costa, finques especials i als centres de ciutats turístiques, com Girona. "És un factor que fa incrementar els preus, perquè no necessiten finançament i estan disposats a pagar més" assegura Companys.

I hi ha un altre segment, format per persones de renda mitjana i baixa. Segons el president, en aquest sector no hi ha incidència del mercat estranger i és on s'han d'aplicar mesures d'accés a l'habitatge. Entre les mesures que proposa Company hi trobem "més facilitats amb l'habitatge de primera promoció" o "ajudar a les persones que no arriben a la hipoteca".

El promotor local, gairebé desaparegut

Segon els APIs, d'habitatges buits i que no estan al mercat "cada vegada n'hi ha menys i molts estan ocupats de forma il·legal". També apunten que troben a faltar el promotor local. "N'hi ha molt pocs. Qui posa en marxa l'obra nova ara són els grans promotors" apunta Company.

Per altra banda, també reivindiquen que calen ajudes per la rehabilitació. En aquest sentit, asseguren que els Fons Next Generation "no han acabat de funcionar".

Plataforma mercat gironí immobiliari

Els APIS estem posant en marxa una web amb l'objectiu de professionalitzar els seus estudis. "En aquesta web, tots els APIs podran introduir informació de compravendes. I això ens permetrà tenir xifres de les operacions a temps real". El sector també s'ha associat amb la Universitat de Girona amb la Càtedra Pere Bahí. En el primer estudi abordarà l'habitatge social a la ciutat.

Entrevista sencera, aquí:

Entrevista a Joan Company, president dels APIS Girona

18:31

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1716806478594/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00