Sociedad | Actualidad

L'encariment dels preus triplica l'interès pels cursos municipals de gestió de l'economia familiar

En només un any es disparen els interessats per aprendre trucs per arribar a finals de mes, i ja en són 11.000 a Barcelona

Imatge d'arxiu / Getty Images

Barcelona

La crisi per l'encariment dels preus ha fet més difícil per a tothom gestionar els diners i l'estalvi, i encara és més complicat per als col·lectius més vulnerables que ja tenien dificultats econòmiques abans de l'auge inflacionària arran de la pandèmia i la invasió russa d'Ucraïna. Davant del mal tràngol, les famílies cada vegada busquen més ajuda: en només un any s'han triplicat els interessats pels cursos municipals per ajudar a les famílies a arribar a finals de mes, segons dades que l'Ajuntament de Barcelona ha facilitat a SER Catalunya.

En aquestes sessions d'educació econòmica que organitza l'Ajuntament, tècnics del consistori i professors d'economia ensenyen als assistents conceptes bàsics d'economia i els preparen per afrontar casos pràctics, tot plegat amb l'objectiu d'ensenyar gestió de l'economia familiar. Als cursos també s'hi inclou la possibilitat d'impartir tutories de caire individual per ajudar més concretament a les famílies a arribar a final de mes.

La inflació dispara els problemes per arribar a finals de mes

Des de l'abril de 2023 s'han disparat les sol·licituds d'anar a aquests cursos d'Educació Econòmica (EdEc). Llavors els interessats per aquest projecte eren unes 3.700 persones a la ciutat de Barcelona, mentre que el mateix mes de 2024 les xifres són de més d'11.000 interessats. L'Ajuntament ho atribueix -entre d'altres motius- a la crisi per l'encariment dels preus. L'abril de 2024 l'índex de pujada dels preus ha estat del 3'3% respecte l'abril de l'any anterior, però la inflació acumulada des de la pandèmia és força més ferotge. Els aliments, per exemple, han vist pujar més d'un 30% el seu cost des de la pandèmia.

La comissionada de Drets Socials de l'Ajuntament, Sònia Fuertes, assegura que el projecte li convindria a qualsevol ciutadà, però que a un determinat públic, encara més: "Si la teva situació de recursos és més justa o precària, és cabdal, i la inflació fa que hi hagi més demanda del servei, tot i que també cada vegada és més conegut".

Dones i estrangers, el perfil d'interessats

Les dades constaten que el perfil d'assistent al programa és habitualment una dona estrangera. El 75% dels qui s'interessen per aquestes sessions són dones, i entre un 75 i un 80% dels qui hi van són estrangers. En concret, entre els 11.000 interessats hi ha persones de 33 nacionalitats diferents. Fuertes explica que aquest projecte, que el gestiona la divisió de drets socials, arriba a un perfil concret de veïns: "Sovint són dones que encapçalen una unitat familiar, amb infants a càrrec".

L'Ajuntament també constata que -en general- hi ha molt "recorregut de millora" en l'educació financera familiar i celebren l'augment d'interès per al projecte.

Ferran Dalmau

Ferran Dalmau

Editor de Hora 14 Catalunya los fines de semana. Periodista por culpa de Tintín. Sigo queriendo ser...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00