El BalcóEl Balcó
Sociedad | Actualidad

45 persones es queden sense sostre: "Can Bofí era com un trampolí per tornar a començar, al carrer no tens segones oportunitats"

L'alberg municipal de Badalona va tancar ja fa un mes, deixant sense alternativa els usuaris, que acampen a la Plaça de la Vila per reclamar solucions

45 persones es queden sense sostre: "Can Bofí era com un trampolí per tornar a començar, al carrer no tens segones oportunitats"

45 persones es queden sense sostre: "Can Bofí era com un trampolí per tornar a començar, al carrer no tens segones oportunitats"

15:35

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1716919233483/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Fa un mes, a Badalona, 45 persones es van quedar sense lloc on dormir ni menjar. I ara fa 12 dies que una desena d'elles acampen a la plaça de la Vila, davant l'Ajuntament perquè tornin a obrir el servei o els donin una solució.

L'alberg que va tancar és el de Can Bofí Vell. El motiu? Feia un any i mig que l'Ajuntament devia 1,7 milions d'euros a l'empresa que el gestionava. Segons ha explicat el consistori a El Balcó, el deute correspon al govern municipal anterior, al del PSC. Un deute que l'actual govern de Xavier Garcia Albiol (PP) ja ha reparat, però que encara no ha arribat per problemes de burocràcia.

Ara bé, el govern popular també ha assegurat que no es tornarà a reobrir Can Bofí perquè no és el seu model i que es farà una altra proposta de solució residencial. Sigui qui sigui el responsable i la solució, el resultat immediat són 45 persones que no tenen on dormir, de les quals una desena acampen davant l'ajuntament i recullen firmes per pressionar el consistori.

L'acampada

Nou persones dormen a una de les cantonades de la plaça de la Vila de Badalona des de fa 12 dies. És la que dona al lateral de l'edifici de l'ajuntament. Busquen "visibilitat", fer-se escoltar per poder trobar una solució. Allà hi ha persones que feia més de tres anys que vivien a Can Bofí: el César, que feia quatre anys i que ha patit diversos problemes de salut aquest temps; el Mario, que havia començat a treballar després de viure-hi sis mesos, però que ara està de baixa; l'Antonio, que hi havia viscut dos anys i mig i que als seus 60 anys no sap com trobarà feina; o la Rocío, l'única dona de l'acampada, que també feia anys que estava a Can Bofí intentant recuperar-se de les seves operacions de cor.

Qui ha organitzat l'acampada és el Juanma. Ell només feia sis mesos que s'havia quedat al carrer. Ell havia treballat durant 23 anys a Badalona, portant a l'equip de neteja de la ciutat. Però va marxar a fer una nova vida a Tarragona amb la seva nova parella, amb qui havia tingut bessonada. Va començar “una nova vida”, però “no va anar com pensava” i com els seus fills no tenen els seus cognoms va haver de tornar a Badalona. Va intentar treballar a la mateixa feina, però li van tancar les portes: “Em vaig veure al carrer, vaig anar als assistents socials i em van ajudar”.

Són els veïns els qui ara s'encarreguen d'ells a l'espera d'una solució. Els porten menjar, roba i mantes per poder sobreviure. Qui encara no hi ha anat és l'alcalde, lamenta en Juanma, que no ho entén: “No som delinqüents”.

L'ajuda per renéixer

Sense família que el pugui acollir a casa, en Juanma és un dels veïns afectats pel tancament de l’alberg. Ell feia uns sis mesos que anava allà, menjava i dormia en aquest espai, però uns dies abans del tancament els van avisar que haurien de marxar. Tothom es va buscar la vida individualment, però en Juanma va decidir que havien de sumar forces: “Vaig decidir fer una protesta amb tots els que volguessin acompanyar-me, i portem dotze dies”.

Pel Juanma, Can Bofí era “com un trampolí per tornar a començar”. Ell mateix ha reconegut que “al carrer no tens segones oportunitats” i viure a l’alberg “era una ajuda per tornar a ser una persona amb feina”. Ara només pot anar allà per dutxar-se, i encara guarda en una taquilla les “poques pertinences” que té.

El Juanma ha tingut sort i començarà a treballar al juny a l'equip de jardins de Badalona, però seguirà dormint al carrer “fins que pugui pagar un lloguer”. De fet, ha reconegut que seguirà instal·lat a la plaça de la Vila “fins que el facin fora o el donin una alternativa”, per donar suport als seus companys, que ja són com una família.

La versió de l'Ajuntament

Des de l'ajuntament, la quarta tinenta d'alcalde, que gestiona l'àmbit de protecció a les persones, Rosa del Amo, que ha detallat que el deute d'1,7 milions d'euros de l'Ajuntament estava acumulat des de feia un any i mig. Del Amo ha recordat que va ser el govern del PP que l'any 2020 va obrir aquest equipament únic a la ciutat i la comarca i que van ser els populars també els únics que van fer un pagament de 600.000 euros. Després de la moció de censura al govern d'Albiol, diu, es van aturar els pagaments.

La tinenta d'alcalde ha assegurat el motiu del deute no és la manca de liquiditat, sinó que el govern anterior a l'actual no va iniciar el procediment per fer els pagaments, un procediment "llarg" que espera que en pocs mesos finalitzi.

Pel que fa a la intenció de l'Ajuntament per solucionar aquesta problemàtica, de l'Amo ha explicat que des dels serveis socials "s'està acompanyant totes i cada una de les persones usuàries de Can Bofí", una afirmació que en Juanma ha confirmat.

Paral·lelament, però, el govern municipal ha avançat que no es reobrirà Can Bofí, ja que es considera que no és el model que s'està buscant i s'està plantejant la creació d'una solució de l'habitatge d'emergència que sigui més transversal, no dedicada exclusivament a les persones sense llar, sinó que pugui donar resposta també a emergències residencials com per exemple els esfondraments del Carrer Canigó del febrer. No compten en tenir aquesta solució fins al 2025, tot i que pot ser que la presentin d'aquí a pocs dies.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00