Especialistes en Alzheimer demanen atenció psicològica continuada per als pacients
Un centenar de professionals sanitaris especialitzats en demències analitzen a Barcelona els reptes assistencials d'aquestes malalties
Barcelona
Fins no fa gaire anys, el pacient d'Alzheimer rebia el diagnòstic quan ja tenia una demència molt avançada i, la major part de les vegades, ni tan sols n'era conscient. Però als últims anys han aparegut marcadors biològics que permeten identificar la malaltia quan encara no provoca afectacions cognitives importants. "Estem davant d'un canvi de paradigma", diu el doctor Juan Carlos Cejudo, coordinador de la Unitat de Demències de l'Hospital Sagrat Cor de Germanes Hospitalàries (GGHH) a Martorell. "Actualment, estem comunicant a persones aparentment sanes i amb el cap clar un diagnòstic demolidor i sense cura, que trigarà anys a desenvolupar-se".
La notícia els provoca ansietat, depressió i, fins i tot, intents de suïcidi. Els especialistes demanen que es doni atenció psicològica a aquestes persones des del mateix moment del diagnòstic. "L'assistència ara no s'està donant. Per això és important que, en jornades com aquesta que fem a Barcelona, posem sobre la taula totes les cartes i admetem que haurem de donar aquesta atenció. Igual que hi ha la figura del psicooncòleg a les unitats d'oncologia per atendre els diagnosticats de càncer, necessitarem el 'psicodemenciòleg', un professional expert en aquestes etapes de les demències".
L'Hospital Sagrat Cor de GGHH disposa d'un programa innovador que garanteix el contínuum assistencial al pacient amb diagnòstic precoç d'Alzheimer. "Som el primer hospital de la xarxa de la sanitat pública catalana amb un programa específic per a oferir una atenció integral i multidisciplinària a aquestes persones i acompanyar-les, a elles i les seves famílies". El pròxim mes de setembre, aquest centre també engegarà un programa de rehabilitació cognitiva a l'Hospital de Dia Psicogeriàtric on s'explicarà al pacient les eines que pot utilitzar per seguir el tractament a casa seva de manera autònoma.
Poc diagnòstic precoç encara
Els professionals reunits a Barcelona també han advertit que la majoria de les persones amb Alzheimer asimptomàtic no estan diagnosticades perquè poques unitats ofereixen l'accés als biomarcadors que permeten identificar la malaltia en estadis molt inicials. "Actualment, amb una punció lumbar o, ben aviat, amb una anàlisi de sang ja és possible detectar el trastorn abans que aparegui cap símptoma. Això és molt important perquè permet fer una intervenció precoç per intentar incidir en l'evolució de la patologia. El problema és que poques de les 27 unitats de demències que hi ha a Catalunya ofereixen l'accés a aquestes proves", lamenta el doctor Cejudo. "Aquest escenari ha de canviar, ja que disposar d'un diagnòstic precoç, quan l'afectat encara té una bona capacitat funcional, li permet prendre decisions sobre el seu futur i marcar línies vermelles, en cas que vulgui".
Susanna Ruiz
Periodista. Animals i llibres.