Nomofòbia, què és i com saber si la pateixes
Com la dependència del telèfon mòbil afecta la nostra salut mental i les relacions interpersonals
Barcelona
En els últims anys, l'ús del mòbil ha augmentat de manera exponencial, especialment amb les noves tecnologies i els dispositius intel·ligents. Aquests s'han convertit en una extensió del nostre braç i estan presents a quasi tots els aspectes de la vida quotidiana. Però, un ús excessiu i poc racional pot provocar problemes de dependència, addicció i ansietat.
Què és la nomofòbia?
La nomofòbia és el terme derivat de l'anglès 'non-mobile-phone-phobia', que defineix la por o l'ansietat extrema de caràcter irracional quan una persona no pot utilitzar el seu telèfon mòbil, per raons diverses, com no tenir-lo a la mà, haver-se quedat sense bateria o no tenir accessibilitat a internet.
Segons un informe de Sanitas, el 48% de les dones i el 58% dels homes tenen pànic a la possibilitat de no tenir accés al telèfon mòbil. A més, un 9% de les persones experimenten angúnia si tenen el telèfon apagat. Aquest fenomen pot provocar aïllament social significatiu perquè en lloc d'interactuar directament amb les persones, els individus afectats per aquesta fòbia, prefereixen comunicar-se a través d'aplicacions de missatgeria o xarxes socials. Aquest comportament incrementa l'aïllament social en lloc de fomentar connexions reals i significatives.
Símptomes de la nomofòbia
El Doctor Fernando Fernández Bueno, al seu canal de YouTube 'Medicina clara' identifica diversos símptomes de la nomofòbia:
- Consultar el mòbil contínuament
- Ús del mòbil mentre fas una altra activitat
- Evitar llocs sense cobertura
- Buscar constantment endolls per carregar el mòbil quan entres en un lloc nou
- Perdre hores de son
- Projectar tota la vida amb detalls a les xarxes socials
A l'informe s'enumeren altres símptomes per identificar aquest fenomen, com per exemple mirar el mòbil de forma constant sense haver rebut cap notificació, no apagar mai el dispositiu i també perdre hores de son per estar connectat a les xarxes socials.
Aquesta addicció també es relaciona amb el 'ninfugoneo', terme que descriu a les persones que no aixequen el cap de la pantalla, que afecta especialment joves i cada cop més als adults.
Estratègies para controlar l'ús del mòbil i reduir el risc de nomofòbia
L'Institut Europeu d'Intel·ligències eficients (IEIE) ofereix una sèrie de recomanacions pràctiques per gestionar l'ús del mòbil, amb l'objectiu de reduir el risc de desenvolupar nomofòbia:
- Establir un horari digital
- Desenvolupar la intel·ligència emocional
- Practica l'atenció plena
- Crea zones lliures de telèfons
- Reflexiona abans de desbloquejar el mòbil
- Estableix objectius realistes i recompenses per reduir el temps que passes amb el mòbil
Qui té més possibiltats de patir nomofòbia
L'Institut Nacional d'Estadística (INE) apunta que el 96% de les famílies a Espanya tenen almenys un telèfon mòbil, i el 77% de les persones que accedeixen a internet ho fan a través d'aquest dispositiu. L'elevat ús de la tecnologia mòbil ha contribuït a l'increment de la nomofòbia, que ha crescut un 13% els darrers quatre anys. Aquest trastorn és més prevalent entre dones i adolescents, d'entre 18 i 24 anys, segons el doctor Pablo Iglesias, psiquiatre i psicoterapeuta de Consultes Iglesias.
Aquesta addicció també està relacionada amb la síndrome FOMO (fear of missing out, de l'anglès, és a dir, 'por de perdre's alguna cosa'). Aquesta síndrome incrementa la necessitat d'estar constantment connectat i dificulta la desconnexió.
Paula Pascual
Periodista. Aprenent cada dia a Aquí Catalunya a Ser Catalunya.