Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Política

Diana Riba respon a Puigdemont: "L'amnistia ha estat una feina col·lectiva, ni de l'exili ni de la presó"

La candidata d'Esquerra a les eleccions europees diu que les línies vermelles per la investidura són el finançament singular i un full de ruta per l'autodeterminació

Diana Riba, candidata d'ERC a les eleccions europees, a l'Aquí Catalunya

Diana Riba, candidata d'ERC a les eleccions europees, a l'Aquí Catalunya

23:35

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1717398909830/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Diana Riba, candidata d'Esquerra Republicana a les eleccions europees, ha respost les paraules de l'expresident Puigdemont que vinculaven aconseguir l'amnistia amb la decisió de marxar de Catalunya i evitar entrar a la presó. Riba ha explicat, en una entrevista a l'Aquí Catalunya, que l'amnistia ha sigut "un camí molt llarg", i que s'ha aconseguit amb l'esforç de "moltes entitats i partits. És una feina col·lectiva, ni de l'exili ni dels que van anar a la presó, ningú ha de treure la bandera". La candidata dels republicans ha aprofitat la qüestió per criticar Junts, "si marxes del govern i t'aixeques de les taules de negociació, no hi ha amnistia".

Sobre la mesura de gràcia aprovada la setmana al Congrés, Riba ha expressat que està tranquil·la i que confia que la llei es publicarà aviat al Butlletí Oficial de l'Estat. Així i tot, la candidata d'ERC a les europees ha dit que "la cúpula judicial es posa a fer política a la dreta de VOX. No hauríem de lluitar perquè una llei aprovada s'hagi d'aplicar".

Pactes a Catalunya

Diana Riba ha estat molt clara amb relació a les negociacions per escollir el pròxim president de la Generalitat de Catalunya."Ens han de posar sobre la taula una proposta de finançament singular i una proposta de full de ruta per l'autodeterminació, si no no cal ni que ens truquin", ha dit Riba fent una clara referència a Salvador Illa. A més, ha afegit que ni Junts ni el PSC "poden pretendre que ara els donem solucions quan han estat els nostres opositors durant la legislatura". Diana Riba els ha posat deures, "que parlin, que es posin d'acord i que ens vinguin amb propostes clares", ha conclòs.

Sobre les negociacions d'aquests últims dies, centrades a trobar un desllorigador que esclareixi quina serà la nova mesa del Parlament, Riba ha explicat que els preocupa és que tots els diputats tinguin veu i vot. Fent referència a la situació dels diputats electes, Puigdemont, Puig i Wagensberg, que es troben fora d'Espanya.

Eleccions europees

Diana Riba ha apel·lat al vot d'esquerres per frenar a l'extrema dreta de cara a les eleccions europees d'aquest diumenge. "Si anem tots a votar, l'extrema dreta és molt petita". Riba ha criticat la postura dels populars, "Von der Leyen ens vol fer veure que hi ha una extrema dreta bona i una de dolenta, de bona no en té res".

Encara sobre les eleccions d'aquest diumenge, la candidata dels republicans ha criticat les propostes que plantegen un augment dels pressupostos en armament. Riba ha defensat la via diplomàtica i de la negociació abans d'incrementar l'armament dels països europeus. "Si només destinem diners a les armes, el que provoquem són més morts, calen esforços en taules de negociació i diplomàcia", ha argumentat la republicana.

Diana Riba també ha defensat, de forma contundent, trencar qualsevol relació amb Israel. "S'ha de posar sobre la taula tallar les relacions amb Israel, el que està passant és un genocidi". Preguntada per com és que el govern de la Generalitat no ha tancat l'oficina d'ACCIÓ a Tel Aviv, la candidata ha tirat pilotes fores, però ha acabat admetent que des d'Europa i des de casa s'han de tancar relacions.

Tomàs Molina i el Tyets a Eurovisió

En l'inici de la campanya de les eleccions europees es va fer viral la proposta de Tomàs Molina, expresentador del temps de TV3 i número 2 d'ERC a les europees, en la que el candidat es comprometia a què Catalunya tingués representant al festival d'Eurovisió, a més, Molina deia que hi anirien The Tyets amb la cançó "Coti per Coti". Diana Riba ha explicat que és una proposta banyada d'humor, però que vol representar el compromís d'Esquerra amb la llengua catalana i l'oficialitat del català a Europa. En aquest sentit, ha reclamat al govern espanyol que "faci diplomàcia i es marqui l'oficialitat del català com a prioritat".

Revolta pagesa: "tenim una pagesia que no viu, sobreviu"

La candidata d'Esquerra a les eleccions europees ha admès que s'ha de trobar un equilibri entre les demandes de la pagesia i la legislació actual, sobretot en temes de sostenibilitat mediambiental. "Els pagesos tenen raó amb moltes coses: excés de paperassa, molta burocràcia i desigualtats comercials amb altres països de fora de la Unió Europea". En aquest sentit, Riba ha defensat la creació d'un observatori de preus que impossibiliti que els pagesos hagin de vendre per sota del preu de mercat. Així i tot, Riba ha expressat que no es poden flexibilitzar els objectius en defensa del canvi climàtic.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00