Sociedad

Uns 150 tractors tallen la frontera a la Jonquera en una nova mobilització pagesa

Revolta pagesa reclama que s'apliquin les clàusules mirall a les portes de les eleccions europees d'aquest diumenge

Tall a la Jonquera

Tall a la Jonquera / ACN

Uns 150 tractors han tallat aquest dilluns la frontera entre França i l'Estat Espanyol a la Jonquera quan passaven pocs minuts de les 10 del matí i una cinquantena de pagesos del Ripollès i el Vallespir han fet el mateix a la C-58 al Coll d'Ares. També està tallada la N-152 a Puigcerdà.

La majoria d'agricultors i ramaders són catalans, convocats per Revolta Pagesa, però també han vingut uns 5 tractors d'agricultors francesos. És la primera vegada que les mobilitzacions són d'agricultors dels dos estats.L'autopista AP7 està tallada a Llers, i els Mossos desvien tots els vehicles per l'N-2 i l'A-2.

Els agricultors i ramaders reclamen l'aplicació de les clàusules mirall. És a dir, que els productes importats hagin de complir les mateixes condicions que els locals, així com menys pressió fiscal en les energies. "Ens hem de salvar i que ens escoltin des d'Europa" ha dit Martí Planas, portaveu de Revolta pagesa al tall de La Jonquera.

En aquest sentit, diu que han decidit fer-ho a les portes de les eleccions europees per intentar pressionar. "Últimament cada cop anem a pitjor, s'ha de fer alguna cosa ja", remarca.

A part del tall a la Jonquera, on es calcula que hi passen diàriament 11.000 camions, també s'han organitzat protestes a altres punts fronteres amb França com Coll d'Ares, a Puigcerdà, a la Seu d'Urgell i Bossòst.

Unió de pagesos, el principal sindicat majoritari del camp català, no ha volgut participar en la protesta perquè no veuen "legítim" manifestar-se en plena campanya electoral per les europees d’aquest diumenge. Sobre aquesta qüestió, Planas ha assegurat que "hi haurien de ser tots per lluitar pel futur del sector", que veuen "negre". "És un moviment que no defensa colors ni banderes, ara no ens hem de separar a discutir" apunta.

Martí Planas, portaveu de revolta pagesa

07:25

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1717411035958/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Manifestació sense destrosses

Des de Revolta Pagesa asseguren que serà una manifestació sense destrosses, complint les normes de seguretat. Tot apunta que no veurem les imatges de fogueres i bandalitzacio de les tanques metàl·liques, que vam viure durant les manifestacions de finals de febrer. El tall durarà 24 hores fins demà a les 10 del matí.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00